Hlavní obsah

Policisté prohledávají epicentrum výbuchu ve Vrběticích

– Zlín
Právo, ČTK, alf

Policie začala v úterý s ohledáváním epicentra výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích. Po jedenácté hodině vydal šéf krajské policie ve Zlíně Jaromír Tkadleček pokyn k zahájení ohledání muničního skladu číslo 16, který nečekaně vybuchl 16. října 2014. Začátkem prosince srovnal další výbuch se zemí i sklad číslo 12.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté začínají prohledávat epicentrum výbuchu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

 
Článek

Dobu ohledání obou epicenter výbuchů policie odhaduje na měsíce, možná se protáhne až do příštího roku. „Činnost skupiny v samotném epicentru přináší úplně jiná rizika a faktory než práce třeba kilometr od výbuchu. Musíme konstatovat, že bude bezprostředně ohrožen život a zdraví zakročujících policistů a hasičů.

Vzhledem k charakteru události to ani jinak není možné a s tímto faktorem musíme pracovat. Věřím ale tomu, že jsme udělali maximum pro bezpečnost,“ sdělil  Tkadleček.

Bezpečnost na prvním místě

Zahájení ohledání místa činu předcházela pečlivá příprava. Policisté a hasiči například postavili ochranný val pro členy průzkumného týmu a vybudovali či opravili přístupové cesty i odstavné plochy pro vozidla. Pořídili i speciální vozidla za desítky miliónů korun, využijí také od armády zapůjčený Pandur ve zdravotnické úpravě.

Foto: Policie ČR

Policisté si u epicentra jednoho z hlavních výbuchů postavili logistickou buňku. Kolem ní vybudovali ochranný val.

Podle vedoucího pyrotechniků Jiřího Lačňáka se na místech výbuchů nachází různá munice v různém stavu poškození. „Bude probíhat činnost za účelem podrobné dokumentace, odstraňování munice, případně zajištění stop důležitých pro trestní řízení. Prostor je v podstatě vymezen zničeným objektem. V některých místech je kráter, jinde torzo budovy a v některých místech hromada sutin dva metry vysoká,“ přiblížil Lačňák.

V epicentru bude pracovat skupina o 10 až 16 členech. Využije pro své bezpečí speciální odolný kontejner pro zvýšenou nosnost, jehož ochranu zesilují pytle s pískem. Pyrotechnici budou jednotlivé kusy munice posuzovat a odstraňovat. Po dokončení povrchového průzkumu pak prostor prohlédnou pomocí detektorů kovů.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Munice, která nebude schopná převozu, bude zlikvidována v trhací jámě ve Vrběticích. Pyrotechnici využijí různou techniku včetně dálkově řízeného rypadla, nakladače a bagru, jimiž budou pyrotechnici pracovat se sutinami a zeminou. Průzkum epicentra výbuchu skladu číslo 12 bude podle Tkadlečka zahájen až po dokončení průzkumu místa výbuchu prvního skladu.

Okolí areálu je bezpečné

Policie ke konci dubna vyčistila od munice a veřejnosti zpřístupnila veškeré pozemky, které jsou za oploceným areálem a po výbuších byly dříve z bezpečnostních důvodů nepřístupné.

Foto: Policie ČR

Místo výbuchu

Oba předloni vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu odjelo 547 kamiónů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám