Hlavní obsah

Máme na vás složku, řekl prý Váňovi z ČSSD Šlachta. Je to nesmysl, brání se

Právo, Jakub Troníček
Praha

Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta sice minulý týden na zasedání poslaneckého bezpečnostního výboru nedostal vůbec slovo, nicméně z tábora sociálních demokratů zaznívá, že i tak mluvil až moc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Šlachta 23. června na jednání poslaneckého bezpečnostního výboru

Článek

Podle některých hlasů měl ve vzájemném rozhovoru nevhodně tlačit na šéfa výboru Romana Váňu (ČSSD), který byl jedním z hlavních odpůrců toho, aby Šlachta před poslanci promluvil o údajném propojení policejních špiček s podsvětím.

Sám Váňa nechtěl obsah hovoru komentovat, nicméně chování šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu označil za nestandardní. Šlachta jakýkoliv nátlak striktně odmítl.

Podle zdrojů Práva z okolí vlivného sociálnědemokratického poslance měla klíčová věta znít „Máme na vás složku“ a pronést ji měl vlivný policista přímo v prostorách výboru, který probíhal ve velmi bouřlivé atmosféře. Zasedací místnost navíc byla přeplněná lidmi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Robert Šlachta (vlevo) a Roman Váňa (vpravo) na jednání poslaneckého bezpečnostního výboru

„Šlachta mu prý naznačil, ať to při zvažování svého postupu bere v potaz,“ řekl k tomu Právu zdroj s tím, že Váňa se se svou zkušeností svěřil v uplynulých dnech spolustraníkům.

Bavili jsme se o složkách, kde máme zprávu, a ne o tom, co na koho máme
Robert Šlachta, odcházející šéf ÚOOZ

Šlachta něco takového označil za naprostý nesmysl. „Bavili jsme se o složkách, kde máme zprávu, a ne o tom, co na koho máme,“ poznamenal v této souvislosti končící šéf lovců mafiánů.

Narážel zjevně na zhruba sedmdesátistránkovou zprávu poslancům, kde Šlachta a jeho lidé shrnuli své poznatky z vyšetřování o možných únicích informací od vedení policie směrem k lidem z podsvětí.

Ve vysílání České televize Šlachta v neděli uvedl, že zpráva existuje v jednom papírovém výtisku, který je momentálně uložen v trezoru v sídle útvaru. Jenže Vána si i podle svých slov pro Právo vyložil obsah promluvy zcela jinak.

Chce jít na inspekci

„Celé to jednání výboru bylo nestandardní a informaci, se kterou se na mě plukovník Šlachta obrátil, jsem považoval také za nestandardní,“ řekl k tomu v pondělí Vána a zároveň dodal, že je připraven se kvůli tomu obrátit na příslušnou instituci.

Tou by v tomto případě byla Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má ze zákona v popisu práce vyšetřování možné trestné činnosti policistů. „Nechť samozřejmě koná, jak má,“ poznamenal na Váňovu adresu Šlachta.

Co konkrétně mohl mít ředitel policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem na mysli, není jasné. Váňa ale pochází z Olomouce.

A právě tam Šlachtovi detektivové zasáhli proti údajné klientelistické síti kolem tamních vysokých policejních důstojníků, vlivného regionálního podnikatele Ivana Kyselého a také místního sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila.

Informace o údajném „brutálním“ úniku informací, ze kterého Šlachtův podřízený a šéf ostravské pobočky útvaru Jiří Komárek veřejně obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého, má přitom být vedlejším produktem této kauzy známé pod krycím názvem Vidkun.

Bude spolupracovat

Šlachta požádal o slyšení na výboru na žádost Komárka, poslanci ale na čtvrtečním, narychlo svolaném jednání policistům ani rovněž přítomnému vrchnímu státnímu zástupci z Olomouce Ivo Ištvanovi vystoupení neumožnili, protože vůbec neschválili program schůze.

Iniciovat ale chtějí vznik speciální poslanecké vyšetřovací komise a Šlachta už avizoval, že je připraven s tímto orgánem spolupracovat.

Související témata:

Foto: Archiv, Právo

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Výběr článků

Načítám