Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Varování před bouřkami, které zasáhnou celé Česko v sobotu odpoledne, prodloužil Český hydrometeorologický úřad až do nedělního rána pro oblast východních Čech a Moravu. Bouřky mohou vyvolat místní záplavy. Během soboty také platí výstraha před vysokými teplotami.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Teploty budou opět tropické, v nížinách se budou pohybovat mezi 31 až 35°C. V Čechách budou nižší, nejčastěji kolem 32°C. Nejvyšší teploty až 36°C mohou být v úvalech a pánvích na východě území.

Před slunečním zářením je nutné se chránit, protože je extrémně nízká hladina stratosférického ozonu.

V přehřátém vzduchu mohou vznikat bouřky, nejdříve na západě, k večeru pak na Moravě, kde budou slábnout. Výstraha varující před velmi silnými bouřkami proto platí pro celou republiku, v její západní a střední části platí od sobotní 13. hodiny do nedělních dvou hodin ráno. Toto varování platí i pro Prahu. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji stejně jako na Vysočině jsou časy posunuty, bouřky hrozí až od pěti hodin odpoledne do šesti do rána. Na Moravě pak hrozí bouřky až od 19. hodiny do šesté hodiny ranní.

Velmi silné bouřky budou provázeny přívalovými srážkami s ojedinělými krátkodobými úhrny kolem 50 mm. Budou je provázet nárazy větru o rychlosti až 90 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám