Hlavní obsah

Sobotka: Evropská unie bude silnější s Británií

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Demokratický západ by udělal chybu, kdyby se místo spolupráce začal štěpit, uvedl ve středu prohlášení k britskému referendu o setrvání v EU předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér věří, že ostrovní země v Unii zůstane.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Česká vláda je přesvědčena, že Evropská unie bude silnější s Velkou Británií jako jejím členem. Velká Británie byla po desetiletí důležitou a neodmyslitelnou součástí EU a já věřím, že tomu tak zůstane i po dnešním hlasování,“ doufá český ministerský předseda.

Sobotka dodal, že tváří v tvář moderním hrozbám, včetně terorismu, bezpečnostní nestability, nekontrolované migrace či klimatických změn by bylo velkou chybou demokratického Západu, pokud by se začal místo dosavadní spolupráce štěpit na základě návratu ke starému nacionalismu.

Členské země udělaly řadu ústupků

„Nemluvě o tom, že právě rozsáhlá integrace, zahrnující dnes většinu Evropy, je tou nejlepší pojistkou dlouhodobého mírového soužití mezi národy na našem kontinentě a jako hospodářský a sociální model také velmi pozitivním příkladem pro jiné části naší planety,” uvedl premiér.

Sobotka také v prohlášení připomněl dohodu o reformě EU z února, kdy členské země učinily vůči Velké Británii řadu ústupků. Podle premiéra by to mělo podpořit setrvání země ve společenství.

Fiala: Kdybych byl Brit, zvažoval bych brexit

Šéf opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že kdyby byl Brit, zvažoval by brexit. „Za Českou republiku si vsak přeji setrvání Británie v Evropské unii. Bez ní bude EU horší, Brusel centralističtější a nutná reforma složitější,” konstatoval.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Není podle něj pochyb o tom, že EU potřebuje zásadní změnu. „Brexit, ať dnes hlasování dopadne jakkoli, je šancí na změnu EU, kterou musíme využít,” podotkl Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám