Hlavní obsah

Chovanec bude vládu informovat o sporné reorganizaci policie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na příštím zasedání kabinetu předloží ministrům informace o chystané reorganizaci policie. Po středečním jednání vlády to uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Chovanec už reorganizaci podepsal.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Chovanec podle něj slíbil vládu informovat i o jednáních, která jeho resort vedl se stáními zástupci, kteří měli vůči reorganizaci výhrady. Informace by měl Chovanec poskytovat pravidelně.

Reorganizaci provázejí spory uvnitř koalice. Kvůli nesouhlasu s ní odstoupil i šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) se kvůli situaci v policii neuskuteční. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je BRS pracovním orgánem vlády, a jelikož bude kabinet o reorganizaci informován, není potřeba BRS nyní svolávat.

„Nechtěl bych, aby byla BRS zatahována do konkrétních kauz,” dodal Sobotka.

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš připustil, že jeho pohled na reorganizaci policie se od premiérova „zásadně liší”, a zopakoval, že podle něj není potřeba a nebyla ani zmíněna v koncepci policie pro další léta. Odkázal rovněž na přetrvávající rozpory v interpretaci koaliční smlouvy, kterou budou strany projednávat v podvečer.

„Problémy se přenášejí na půdu Sněmovny,” konstatoval Babiš. Na jednání bezpečnostního výboru by měli ve čtvrtek vystoupit zástupci ÚOOZ, kteří chtějí poslance seznámit s možným propojením vedení policie a kriminálního podsvětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám