Hlavní obsah

Sobotka o jednání bezpečnostního výboru Sněmovny: Blížíme se banánové republice

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bezpečnostní výbor Sněmovny by se neměl zabývat nařčením odcházejícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, že policejní prezident Tomáš Tuhý vynášel informace z vyšetřování, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Věc by měla podle něj řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Premiér je přesvědčen, že se kauza stala součástí politické kampaně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Celá situace premiérovi připomíná rok 2006. „Bezpečnostní výbor přece nemůže žádným způsobem zasahovat do policejního vyšetřování. Pokud má jakýkoliv občan, nemusí se jednat o policistu, podezření, že se páchá trestná činnost, musí se obrátit na policii a na státní zastupitelství. Policista by se měl obrátit na GIBS. To je postup v normálním právním státu. Tímto se k právnímu státu neblížíme a spíš se blížíme nějaké banánové republice a to skutečně jako předseda vlády nechci,“ uvedl.

„Policie šetří spoustu věcí. Přece nebudeme všechny věci, které policie šetří, probírat na bezpečnostním výboru. Připadá mi to hodně zvláštní a připomíná mi to Kubiceho zprávu z roku 2006, která byla součástí politické kampaně. Já myslím, že teď je to také součást politické kampaně,“ dodal.

Na jednání Bezpečnostní rady státu ve středu podle mínění Sobotky nezbyl čas. „Zítra očekávám, že bude na jednání vlády celá řada bodů. Chci, aby zítra proběhla koaliční rada, já byl požádán koaličními partnery, abych svolal koaliční radu v co nejkratším termínu. Myslím, že pro jednání BRS není žádný časový prostor,“ uvedl Sobotka.

„Zadruhé odmítám to, aby BRS hrála roli jakéhosi beranidla, kterým se bude nabourávat policejní vyšetřování. Jednoznačně odmítám, aby věci, které spadají do kompetence policie a státního zastupitelství, se řešily prostřednictvím BRS. Aby se prostřednictvím BRS politizovala policie,“ dodal premiér.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová z hnutí ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám