Hlavní obsah

Šlachta: Odcházím rozčarovaný a naštvaný, ale se vztyčenou hlavou

Právo, Radim Vaculík

Šéf protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Robert Šlachta definitivně odchází k 1. červenci od policie. Vzhledem k více než 25 odslouženým rokům a svému dlouholetému působení ve funkci šéfa útvaru bude měsíčně pobírat třicetitisícovou výsluhu. Dostane také jednorázové odchodné, podle informací Práva odhadem ve výši 470 tisíc korun. Nyní čerpá dovolenou a o své budoucnosti zatím jasno nemá. Odmítá však, že by v budoucnu kandidoval za hnutí ANO Andreje Babiše.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Článek

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve středu podepsal reformu policie. Je to tedy váš definitivní konec u policie?

Samozřejmě je to pro mě definitivní konec, protože ta reforma či reorganizace byl důvod, proč jsem odcházel. A jestli ji pan ministr podepsal v tom stavu, jak byla, když jsem odcházel, tak nemám důvod zůstávat. A je to jediný důvod, proč odcházím, protože je to naprostý nesmysl.

Slyšel jsem, že vám policejní prezidium chystanou reorganizaci útvarů neukázalo na papíře. Je to tak?

Ano. A i k tomu, co ukázali ve středu na tiskové konferenci, bych měl desítky připomínek, protože nic není připravené a nemyslím si, že je to dobře dávat lidem něco od hlavy, když nemáte vůbec ty základní procesy odspoda.

Například jakým způsobem bude fungovat komunikace, jak se budou řídit expozitury, proč je vůbec terorismus zvláštní sekcí a najednou migrace zůstane v sekci organizovaného zločinu, když říkáme, že migrace je spojená s terorismem, zrovna tak zbraně, zločinecké struktury.

Od 1. července najednou skončím, půjdu na pracák a pak uvidím.
Robert Šlachta

Jsou to stovky otázek. Je vidět, že to maloval někdo, kdo se v tom vůbec nevyzná. A to se vůbec nebavíme o tom, jak bude fungovat ten denní provoz, to si vůbec nedovedu představit.

Teď si vezměte, že ÚOKFK (protikorupční policie – pozn. red.) je naprosto rozdílný útvar, jsou i lidsky někde jinde.

U nás ti operativci jsou takoví střihouni a ti jejich daňaři to zase dělají trochu jinak. A přece nemůžu souhlasit s tím, že když pan policejní prezident řekne, že když byl nějaký kompetenční spor, tak bude dobře, že se to dá pod jednu střechu.

To akorát mezi těmi lidmi vybuchne, je to úplně nesmyslné. Jsou to věci, které někoho napadly, ale nebavil se s lidmi, kteří to řídí. Tím pádem za to nese odpovědnost.

Je to pro vás po pětadvaceti letech u policie rozčarování?

Rozčarování je slabé slovo, ale je slušné pro novináře. Odcházím naštvaný, ale odcházím se vztyčenou hlavou a to je pro mě důležité.

Odcházíte z ÚOOZ a vůbec od policie sám?

Vím o minimálně o dalších třech lidech (mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták, první náměstek Šlachty Stanislav Růžička a šéf jednoho z odborů Jaroslav Pelc – pozn. red.) a ti další to zvažují. Jejich počet ale neznám, to je potřeba ptát se pana (Milana) Komárka, který po mně převzal vedení.

Už jste mu fakticky předal kancelář?

Stěhuju si odtamtud věci, protože jsem tady deset let žil v autě a na ubytovně (v pražské Zbraslavi – pozn. red.) a teď se tedy stěhuju, abych vše mohl toho 1. července předat a všechno bylo v pořádku.

Nejvíc se z toho radují zločinci. Ti budou slavit. Což samozřejmě není pro občany dobrá zpráva. Myslím si, že ÚOOZ měl respekt.
Robert Šlachta

Proč po vás post převzal právě bývalý šéf protikorupční policie Komárek?

Byl to můj náměstek, takže to převzal z této pozice, protože další náměstek odchází se mnou a třetí ten odchod zvažuje.

Můžete odhadnout, kolik lidí nakonec z ÚOOZ odejde?

To nedokážu říct a ani bych si to teď nedovolil. Je to osobní rozhodnutí každého z nich. Ti lidé mají hypotéky a jiné starosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Komárek

Ale ty odchody nejsou ten největší problém. Tím je fakt, že se tou reorganizací dala tomuto útvaru taková ťafka, že ti lidé budou zlomení v tom dalším fungování.

Dělali tady často po večerech a zadarmo a už to nebudou chtít dělat, protože si řeknou: vždyť to vlastně nikdo nechce. Když se to dělalo, tak vyhodili, zlikvidovali a rozprášili útvar. A on je to fakt rozprášený útvar. A nejvíc se z toho radují zločinci. Ti budou slavit. Což samozřejmě není pro občany dobrá zpráva. Myslím si, že ÚOOZ měl respekt.

Myslíte si, že aktuální situace bude mít dopad na kauzy, které váš útvar řeší, že se dokončí jejich vyšetřování?

Vždycky to bývá o lidech a bude to záležet i dál na nich a samozřejmě na jejich osobním přístupu. Ale ono to není jen o nynějších živých kauzách, ale i o těch, které jsou v prověřování a o nasazení těch lidí. Určitě ta nálada bude mít vliv.

Už jste přemýšlel, co budete dělat dál?

Fakt teď vůbec nevím, budím se... Myslel jsem si, že budu policista, a teď vůbec nevím, co budu dělat dál. Je to pětadvacet let života a navíc to mám hrozně rád. Od 1. července najednou skončím, půjdu na pracák a pak uvidím.

Dostal jste už nějakou pracovní nabídku, přistálo něco na stole?

Tak něco už přistálo, ale zatím to neřeším. První dva měsíce si odpočinu a pak se o tom budu bavit. Teď to bylo hodně hektické.

Uděláte si prázdniny?

Nikdy jsem neměl dovolenou, takže se z toho budu muset nějak dostat. Na dovolené jsem už teď, protože jsem měl hodně té staré, a během ní si stěhuju své věci.

Vrátíte se zpět domů na Moravu?

Ano, na Moravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám