Hlavní obsah

Zákon o střetu zájmů na vládě: Ministři média nepotřebují, řekl Bělobrádek

Novinky, jas

Novela zákona o střetu zájmů, kterou bude koncem června projednávat Sněmovna, by mohla členy vlády připravit o možnost vlastni a ovládat média. Návrh poslance ČSSD Jana Chvojky se zamlouvá i koaličním lidovcům a problém s ním nebude mít ani opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Pavel Bělobrádek KDU-ČSL)

Článek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v pátek naznačil, že pro návrh zřejmě ruku zvedne. „Ano je to pravděpodobné,” sdělil na dotaz, zda by návrh v této podobě podpořil.

Podle Chvojky by měl člen vlády ukončit své angažmá v mediálním domě do 60 dnů od nástupu do funkce, jinak by ztratil hlasovací práva ve vydavatelství i zisk za kalendářní rok.

Norma, které se ve Sněmovně přezdívá Antibabiš, by dopadla především na ministra financí a lídra hnutí ANO Andreje Babiše, který vedle koncernu Agrofert vlastní i mediální dům Mafra.

Zákon čeká projednávání ve druhém čtení a vedle Chvojkova návrhu by se v něm mohlo ocitnout i ustanovení, které by z účasti na veřejných zakázkách vyloučilo firmy, v nichž nějaký člen vlády vlastní 25 a více procent. Jeho předkladatelem je opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09), ale návrh se zamlouvá i řadě poslanců dalších stran. [celá zpráva]

Babiš snahy „tradičních stran” označuje za snahu dostat jej z politiky. Vzhledem k vyostřeným vztahům uvnitř koalice může norma dále vyostřit již tak napjaté vztahy ANO s ČSSD a lidovci.

Anketa

Je podle vás přijatelné, aby ministr vlastnil sdělovací prostředky?
Ano
36,1 %
Ne
63,9 %
Celkem hlasovalo 892 čtenářů.

Související témata:

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

JUDr. Jan Chvojka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Sněmovně se rodí další antibabiš

Ministr financí Andrej Babiš půjčí svému hnutí ANO milióny na kampaň pro letošní krajské volby možná naposledy. Ve Sněmovně totiž už leží návrh, aby si...

Antibabiš už má trhliny, možná neprojde

Odhodlání omezit střet zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) podle informací Práva polevuje. Proti návrhu poslance ČSSD Jana Chvojky, který by zabránil...

Výběr článků

Načítám