Hlavní obsah

Tuhému i Chovancovi věřím, prohlásil Sobotka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý mají moji důvěru, řekl novinářům při návštěvě Číny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Po hnutí ANO Andreje Babiše prý chce, aby dokázalo unést vládní odpovědnost.

Foto: Úřad vlády ČR

Bohuslav Sobotka na návštěvě v Číně

Článek

Hnutí ANO chce změny v koaliční smlouvě. Máte představu, o jaké konkrétní změny by mělo jít? Je ve hře například přerozdělení ministerstev?

Ve hře nebude jakékoliv přerozdělování ministerstev. Není žádný důvod, abychom v tom dělali změny. My jsme v zásadě spokojeni s tím, jak byla koaliční smlouva připravena. Ale pokud koaliční partneři přijdou s tím, že by do smlouvy chtěli něco doplnit nebo ji zpřesnit, jsme ochotni o tom jednat. Těch dva a půl roku praxe ukázalo, že některé formulace jsou nejasné.

Věděl jste dopředu o tom, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepíše reorganizaci policie?

Pan ministr Chovanec je odpovědný ministr, má moji důvěru. Soc. dem. od začátku říkala, že reorganizace policie je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Pokládám pana Chovance za svéprávného člověka, který je schopen vlastním rozumem posoudit, jestli ty návrhy, které jsou připraveny, jsou ve prospěch policie, či nikoliv. Nemám žádný důvod mu nedůvěřovat, stejně jako nemám důvod nedůvěřovat policejnímu prezidentovi, že ty věci připravili dobře.

Takže jste o tom věděl.

Nemám problém s tím, že to pan ministr podepsal.

Co říkáte na výroky ministra financí Andreje Babiše, který řekl, že celá koncepce byla zaviněna podvodem pana ministra vnitra Milana Chovance? Policejního prezidenta Tomáše Tuhého označil Babiš za Chovancova tajtrlíka.

Nechci komentovat jednotlivé výroky. Pokládám za důležité, aby všechny tři koaliční strany unesly svoji odpovědnost. Jednou se daly do boje, jednou řekly ano, chceme vytvořit vládu, poneseme vládní odpovědnost. Jediné, co chci po hnutí ANO, je, aby dokázalo tu vládní odpovědnost unést, aby ji dokázalo unést až do řádných voleb. Soc. dem. je připravena s hnutím ANO jednat tak, aby koalice mohla fungovat. Jsme připraveni jednat i s KDU-ČSL, ale tam takový problém nevidím.

Všechny tři koaliční strany by měly garantovat, že jsou schopny zaručit stabilitu vlády až do konce volebního období. Vláda nemá špatné výsledky, zemi jsme přinesli prosperitu, stabilitu, podařilo se nám prosadit spoustu sociálních opatření. Myslím si, že není žádný důvod, abychom to zahodili kvůli nějakým výrokům nebo neshodám.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si zakopal s čínskými fotbalisty

Šéf státní kasy Babiš řekl, že pokud by schodek rozpočtu přesáhl 60 miliard, ANO ho nepodpoří. Je nějaký náznak, že by měl být deficit vyšší?

Myslím, že 60 miliard korun rozpočtového schodku v příštím roce není nic nového. Ve výši deficitu problém nebude. Důležité je domluvit se tak, abychom pokryli klíčové rozpočtové priority.

Jde nám o zvýšení platů učitelů, o zvýšení platů dalších zaměstnanců veřejného sektoru. Chceme, aby nechyběly peníze na vysoké školy, aby byl dostatek peněz na sociální služby. Rozpočet se bude definitivně schvalovat v září, máme ještě několik měsíců, aby ministerstvo financí trpělivě vyjednávalo s ostatními ministerstvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám