Hlavní obsah

Skandál v Chrastavě. Třetina dětí vůbec neměla být v ústavu a půjde domů

Právo, Novinky, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) poslala kontrolu do výchovného ústavu v Chrastavě, který nedávno nechala zrušit její stranická kolegyně, ministryně školství Kateřina Valachová. A výsledky jsou naprosto skandální. Celá třetina chovanců půjde po zrušení ústavu domů, oznámila ministryně na středečním brífinku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„S (dočasnou) ředitelkou Soňou Cpinovou se nyní dohadujeme o tom, kam ti chlapci po zrušení půjdou. Třetina půjde rovnou domů, a to v nejbližších dnech,“ řekla Marksová.

Ministryně se vyslovila proti mediálnímu stereotypu, že v ústavu v Chrastavě byli nebezpeční delikventi. „To není pravda, nikdo nebezpečný tam není. Z 34 dětí tam jsou pouze tři, které mají nařízenou tzv. ochrannou výchovu, tedy které se dopustily trestného činu typu drobné krádeže. Ti zbylí podle mého názoru do výchovného ústavu nepatří,“ řekla Marksová.

Ústav má být krajní řešení

„Jsou to záškoláci, mají problém s chováním. Sociální orgány by měly pracovat s jejich rodinami ambulantně. To, že se děti dostanou do ústavu, je krajní řešení,“ uvedla ministryně. Jak ukázala kontrola, v ústavu v Chrastavě chyběla odborná pomoc, nebyli tam žádní psychologové.

„A tyhle děti se dostaly do systému, kde jim oholili hlavy, navlékli erární oblečení a zakázali styk s rodinou. I já bych v takové situaci chtěla rozkopnout dveře,“ řekla ministryně. „Může to být i vaše dítě, které se do tohoto systému dostane,“ doplnila.

Na výchovný ústav v Chrastavě upozornila ombudsmanka Anna Šabatová, podle které v něm docházelo k porušování práv dětí. Na její popud ministryně školství ústav zrušila, tento krok zkritizoval například prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Sociálka začne konat, očekává Valachová

„Výsledky šetření MPSV zohledním v dalších krocích. Předchozí šetření se nezabývala tím, zda tam je či není oprávnění pro pobyt klientů, zda s nimi sociální pracovnice dostatečně pracovaly apod.,” uvedla v reakci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Související témata:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Foto: MŠMT

Ministryně školství Kateřina Valachová v modré

„Pokud tam značná část dětí a mladistvých nemá být, jsem ráda, že díky paní ministryni začne Orgán sociálně-právní ochrany dětí konat,” dodala s tím, že resorty se o závěrech šetření informovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen a chovanci starší 15 let budou přesunuti jinam. Ve středu to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)....

Výběr článků

Načítám