Hlavní obsah

Babiš s Pelikánem: Žádný dokument o reorganizaci policie neexistuje

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Potvrdily se moje obavy, že sloučení elitních policejních útvarů je nepřipravené, prohlásil po úterním večerním jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) vicepremiér a šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Spolu s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) novinářům řekli, že žádný materiál o reformě policie podle nich neexistuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a vicepremiér Andrej Babiš

Článek

Důvody, proč by se měl sloučit protimafiánský a protikorupční útvar, podle Babiše na schůzi BRS nikdo nevysvětlil.

„Neexistuje žádný materiál, který by popisoval, co se bude dít. Bylo nám jen něco ústně malováno. Po tom, co jsem viděl a slyšel, policejní prezident nemá moji důvěru,” prohlásil rozladěně ministr financí.

„Materiál, který jsme dostali, má osm stránek a vznikl na ministerstvu vnitra 13. června,“ podotkl Pelikán.

Babiš zopakoval, že reorganizace policie není pouze v kompetenci policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ale je problémem celé koalice.

„Já bych taky mohl říct, že ČEZ je moje kompetence a dosadit si tam osm reprezentantů a neřešit to koaličně,“ zdůraznil lídr hnutí ANO.

Bezpečnostní rady státu se kromě stálých členů a Pelikána zúčastnil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, její olomoucký kolega Ivo Ištvan, či policejní prezident Tomáš Tuhý. Aktéři se domluvili, že reorganizace policie se o měsíc posune.

Připomínky státních zástupců jsou ale podle Pelikána tak závažné, že se za tu dobu nestihnou zapracovat.

Nikdo ze sociální demokracie výsledky úterního jednání nekomentoval. Premiér Bohuslav Sobotka ani ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) na SMS zprávy dosud nereagovali.

Výběr článků

Načítám