Hlavní obsah

Babiš popírá informaci Spiegelu, že měl Agrofert vliv na rozdělování dotací

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Je to naprostý nesmysl, reagoval šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) na informaci, kterou v sobotu přinesl německý týdeník Der Spiegel. Podle něj měl mít Babišův koncern Agrofert vliv na rozdělování evropských dotací.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Spiegel se přidal k Sabině Slonkové (šéfredaktorka serveru Neovlivni.cz – pozn. red.) a vytáhl půl roku starou vylhanou pseudokauzu,“ napsal v úterý ráno Novinkám ministr financí.

Dodal, že Agrofert nikde nelobboval. „Úřad pro boj proti podvodům (OLAF) ho nevyšetřuje a žádnou síť důvěrníků v Bruselu nemám, to je absurdní blábol,“ podotkl Babiš. Zváží prý, že proti Spiegelu podnikne nějaké právní kroky.

Německý týdeník napsal, že Evropská komise musí zlepšit kontrolu dotací, které z Bruselu plynou do jednotlivých členských států Unie. Jako příklad špatné kontroly týdeník uvedl farmu Čapího hnízdo, která je spojena s ministrem financí Andrejem Babišem.

To, že v Evropském parlamentu roste tlak, aby členské státy rozdělování evropských dotací přísněji kontrolovaly, potvrzuje podle časopisu i šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová. „Evropská komise příliš dlouho problém ignorovala,” řekla Grässleová.

 Střet zájmů

Týdeník poukazuje na to, že Andrej Babiš, ačkoliv ujišťuje, že se vzdal kontroly nad  společností Agrofert, která v Česku zaměstnává přes 30 tisíc lidí a v Německu 4400, má na chod společnosti stále vliv. Důkazem je podle týdeníku schůzka, která se uskutečnila vloni 25. května. Konala se v dolní parlamentní komoře v prostorách klubu Babišova hnutí ANO.

Na jednání se podařilo  dosáhnout změn pravidel čerpání dotací z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) s rozpočtem 4,4 miliardy eur (119 miliard Kč). Peníze z programu měly jít původně do malých a velkých podniků. Velké firmy měly mít nárok pouze na 20 procent z těchto dotací. Podíl se ale nakonec zvýšil na 40 procent.

Schůzky se účastnil místopředseda představenstva Agrofertu Petr Cingr a také náměstek ministra průmyslu Tomáš Novotný. Cing jakékoliv spojení s lobbingem pro Agrofert odmítá, tvrdí, že na schůzce hájil zájmy Svazu chemického průmyslu, který zastupoval.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Der Spigel zmiňuje rozsáhlou fungující síť bruselských úředníků, věrných Andreji Babišovi, kteří se snaží zajišťovat pro Česko peníze z nejrůznějších fondů. V této souvislosti zmiňuje týdeník jména jako například Tomáš Nejdl, člena kabinetu eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Cretsuové, Daniel Braun, zástupce vedoucí kabinetu české eurokomisařky Věry Jourové, či Jan Gregor, člen Evropského účetního dvora. Časopis tvrdí, že má k dispozici mailovou korespondenci dotyčných úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám