Hlavní obsah

Kalousek: Nenecháme to Zemanovi

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalice je kvůli reorganizaci vedení policie rozhádaná, hnutí ANO si klade otázky ohledně jejího dalšího fungování. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek Právu naznačil, že by případnou menšinovou vládu lidovců a soc. dem. mohla TOP 09 se svými 25 hlasy podpořit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Určitě jsme ti poslední, kdo by chtěli nabídnout panu prezidentovi, aby se hluboce zamyslel, koho má jmenovat premiérem,“ řekl Kalousek Právu.

Mezi poslanci se totiž spekuluje, že by Zeman v případě Sobotkova pádu chtěl jmenovat předsedou vlády Andreje Babiše, s nímž má velmi dobré vztahy.

V únoru 2015 na otázku, co by se stalo po pádu vlády, Zeman řekl: „V takovém případě bych usiloval, aby se vytvořila nějaká nová parlamentní většina. Kdyby mi pan Babiš řekl, že má tuto parlamentní většinu, nu tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou.“

Otazník visí nad tím, jak by se zachovala ODS se 16 hlasy. „Pokud se koalice rozpadne, určitě toho nebudeme litovat. A poté zvážíme další postup. Nikomu teď nebudeme dávat bianco šek a slibovat podporu,“ napsal Právu předseda ODS Petr Fiala.

Ani místopředseda KSČM Jiří Dolejš nevyloučil, že by jeho strana mohla menšinový kabinet podržet. „Jednání o obměně vládní koalice by muselo proběhnout na základě toho, co ta vláda vůbec chce. S jakým programovým prohlášením by přišla,“ řekl Právu. KSČM má ale s lidovci i ČSSD nevyřízené účty kvůli církevním restitucím.

Reklama

Výběr článků

Načítám