Hlavní obsah

Robert Šlachta – plukovník, který si kvůli podsvětí přišil uši, ale bál se ho i Rittig

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochází z jihomoravských Boskovic, nejdřív vystudoval zemědělskou školu a jezdil s traktorem. Následoval ale bratra a stal se policistou. Ve sboru vystoupal až do křesla šéfa protimafiánského útvaru. Robert Šlachta (44) odchází z vedení po více než osmi letech, ve kterých se mohl pochlubit úspěšnými akcemi, stejně jako se pod ním údajně už několikrát houpala židle kvůli kritice ohledně trestních řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

K policii nastoupil už v roce 1990. Nezůstal ale u pozice řadového policisty, naopak začal stoupat. Nejdřív v zásahové jednotce Jihomoravského kraje, pak se zaměřil na potírání drog a od roku 2002 šéfoval brněnské partě Národní protidrogové centrály (NPC). Do pražské NPC dorazil v roce 2004, měl na starost trestní řízení. Tři roky nato dostal cenu Velitel roku Policie ČR.

Plastika uší kvůli lumpům

Šlachta podle svých slov obětoval policejní práci také osobní život. Svobodný a bez dětí bydlí na pražské policejní ubytovně. Většinu času prý tráví v práci, ubytovnu má jen na přespání.

Praha se mu ale ani po dvanácti letech nestala domovem, kterým je mu stále Morava. Prý kvůli zločincům podstoupil bolestivou plastickou operaci, při které mu lékaři přišili odstáté uši. Lumpové mu totiž údajně říkali ušaté torpédo.

Obavy ale z něj měl například lobbista Ivo Rittig, který je podezřelý v několika kauzách. Rittig mimo jiné stojí před soudem kvůli obžalobě z manipulace s tajnou zprávou Bezpečnostní informační služby. Podle odposlechů, které nedávno soud přehrál, se aktéři případu konejšili tím, že jim Šlachta nešlape na paty. [celá zpráva]

Nahrávaní se ale mýlili, protože je zaznamenávaly právě mikrofony protimafiánského útvaru. „Je rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli pindá nějaký agent zprava zleva," zaznělo například.

ÚOOZ se pod vedením Šlachty dostal do středu pozornosti v posledních letech zejména kvůli zásahu na Úřadu vlády v červnu 2013 v tzv. kauze Nagyová, po které padla tehdejší vláda Petra Nečase (ODS).

Vidkun a úniky informací

Jednalo se mimo jiné o podezření, že tři poslanci ODS přijali jako úplatek manažerské pozice v podnicích se státní účastí. Nejvyšší soud ale trestní stíhání zastavil, exposlanci pak vysoudili odškodné.

Šlachta a ÚOOZ kvůli trestnímu řízení kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, čelili kritice ze strany politiků. Trestní spis, který má na starost Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, sice přinesl několik obvinění, pravomocný rozsudek ale zatím žádný nepadl.

Významnou akcí byl také zátah kvůli nezdaněnému alkoholu, jehož se na různých místech podařilo v květnu 2013 zajistit zhruba milión litrů. Útvar měl na starost také vyšetřování údajné korupce při veřejných zakázkách v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem, provedl rovněž zátah proti přívržencům krajní pravice.

V letech 2011 a 2012 zasahoval ÚOOZ v Radě regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem. Trestní stíhání vyústilo v pětiletý trest vězení pro ředitele rady Petra Kušnierze. Šlachta musel řešit také podezření z úniků informací z trestních spisů. Ovlivňování kauz a úniků se týká zásah z loňského října v Olomouckém kraji v kauze známé jako Vidkun.

ÚOOZ pak letos v květnu obvinil tři lidi ve strukturách policie z protizákonného předávání informací.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám