Hlavní obsah

Babiš i Ovčáček rozjeli na internetu vysílání, boduje Bělobrádek s parodií

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do televize fakt nesnáším chodit, prohlásil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a vymyslel si vlastní pořad s vlastní moderátorkou. Pár dní předtím oznámil vznik internetové televize OVTV i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. S parodií na Babišovu kavárnu s názvem Pavlova cukrárna hned vyrukoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Upoutávka na Babišovu kavárnuVideo: Hnutí ANO

 
Článek

„Ahoj lidi, určitě víte, že nejsem žádný dobrý rétor a do televize fakt nesnáším chodit. Občas něco povídám, potom to vystřihnou a je z toho průšvih a skáčou mi tam do řeči, tak jsme se tady s Pavlou (Charvátovou) domluvili, že občas zajdeme na kafe a budeme si s vámi povídat,“ říká Babiš v upoutávce.

První díl pořadu, který nese název Babišova kavárna, se vysílal v pondělí. Šéf státní kasy v něm s bývalou moderátorkou zpráv na televizi Nova Charvátovou hovoří o zdravotnictví. Pořad se točí v kavárně v centrále hnutí ANO na pražském Chodově. Na první díl se můžete podívat zde.

„Napadlo nás to, protože na Babiše chodí hrozně moc dotazů na Facebooku či přes e-mail. Říkali jsme si, že by se ty jeho odpovědi měly dostávat k více lidem a že bychom to mohli ztvárnit jako video,“ popsal Novinkám mediální poradce hnutí Vladimír Vořechovský.

Není to možnost, aby se Babiš vyhýbal novinářům a kladení otázek.
Vladimír Vořechovský, mediální poradce ANO

Ministr financí bude v jednotlivých dílech odpovídat na otázky lidí z Facebooku, YouTube, Twitteru a předvolební aplikace Chceme lepší Česko. Pořad by se měl přes léto vysílat zhruba jednou za tři týdny, od září potom jednou za týden nebo čtrnáct dní. Projekt by měl pokračovat i po krajských a senátních volbách, které budou v říjnu.

Na dotaz, zda se chce Babiš tímto způsobem vyhnout nepříjemným dotazům novinářů, Vořechovský odpověděl: „Není to možnost, aby se vyhýbal novinářům a kladení otázek. Není to domeček, ve kterém má být schovaný.“ Do televizních diskuzí by měl prý ministr financí dál chodit.

Bělobrádek natočil Pavlovu cukrárnu

Vznik pořadu vyvolal emoce nejen na sociálních sítích, ale také u opozice a dokonce i u koaličních partnerů. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zveřejnil krátké video s názvem „Pavlova cukrárna“. Zhlédnout ho můžete zde.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v pořadu Pavlova cukrárna

Na dotaz moderátora, co je úkolem tradičních stran, odpovídá, že vysedávat v kavárnách a čekat na zlobbování loterijními či tabákovými firmami. „Ve volném čase se samozřejmě snažíme vymýšlet koaliční podrazy,“ komentuje v nadsázce Bělobrádek. V aranžmá rozhovoru nechybí demižón, větrníky a dojde i na popíjení panáků.

Vořechovský podotkl, že vicepremiér Bělobrádek „ukradl” znělku a logo Babišova pořadu. Hnutí to ale prý řešit nebude.

Jediné, co Babišovi zbývá, je mít vlastní pořad, kde se ho moderátor ptá na otázky typu: Jak to děláte, že jste tak úžasný, krásný a chytrý?
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zase upozornil na to, že Babiš většinou není schopen argumentovat. „Pokud má oponenta v pořadu, tak mu to nevyhovuje. Pokud má kvalifikovaného moderátora, tak mu to taky nevyhovuje. Jediné, co mu zbývá, je mít vlastní pořad, kde se ho moderátor ptá na otázky typu: Jak to děláte, že jste tak úžasný, krásný a chytrý? To je jediný typ pořadu, ve kterém může vystupovat, tak si ho pořídil,“ sdělil Novinkám Kalousek.

Ovčáček vymyslel OVTV

Babiš není jediný, kdo začal na internetu s vlastním kanálem. Přenosy z tiskových konferencí vysílají i lidovci či opoziční ODS. Vznik internetové televize s názvem OVTV (Ovčáčkova televize) oznámil minulý týden i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Cílem OVTV je veřejnost nezkresleně informovat o aktivitách pana prezidenta. Každý může vidět, jak probíhají debaty pana prezidenta s občany od první do poslední minuty,“ vysvětlil Novinkám mluvčí. Inspirací mu prý byla podobná aktivita polského prezidenta Andrzeje Dudy na Facebooku.

Ovčáček nejprve začal na Twitteru streamovat přímé přenosy Zemana ze setkání s občany. Nyní se nově budou objevovat na facebookové stránce prezidenta. Mluvčí do budoucna plánuje vysílat i akce přímo z Hradu.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Výběr článků

Načítám