Hlavní obsah

Platy učitelů letos možná vzrostou jen o pět procent

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) má připraven náhradní plán ke zvyšování platů učitelů, jestliže dosavadní návrh na desetiprocentní zvýšení ve vládě neprojde. Uvedla to v nedělních Otázkách ČT. Letos by stouply jen o pět procent. „Za zvýšení o deset procent budu bojovat do posledního dechu. Mám ale i druhý plán B,“ prohlásila Valachová.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová na schůzi Sněmovny

Článek

Platy kantorů by se letos podle záložního plánu zvedly jen o pět procent. To by ovšem sotva vyrovnávalo růst mezd v ostatních sektorech, takže pozice pedagogů by se prakticky nezměnila. V dalším roce by ale Valachová v takovém případě chtěla, aby se vláda zaručila, že platy učitelů zvedne o deset procent, a v dalším dokonce o patnáct procent. To je rok, kdy Sobotkova vláda ještě jeho rozpočet ovlivní. „To by se musela stát hodně velká krize, aby nová vláda pak do rozpočtu stáhla,“ ujistila Valachová.

„Jsou to vrabci v hrsti, absolutní minimum,“ dodala k svému plánu B Valachová s tím, že hlavně chce do regionálního školství vázat peníze pro učitele v návaznosti na reálné počty dětí. Dodala také, že kdyby ve vládě narazila i její druhá varianta pro růst platů učitelů, „má ještě plány C a D,“ které však neupřesnila.

Letošní desetiprocentní zvýšení platů učitelů by pro rozpočet znamenalo 7,5 miliardy korun. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) však byly peníze již z velké části dány jinam, třeba na vyšší platby za státní pojištěnce. Návrh Valachové letos přidat učitelům méně, by podle odhadů přišel na čtyři miliardy.

Nízkého růstu mezd a toho, že dostanou od státu méně, se obávají i vysokoškolští pedagogové. „Není ale důvod, aby vysoké školy dostaly méně peněz,“ reagoval v neděli v ČT premiér Bohuslav Sobotka.

Střední školy čeká slučování

„Do budoucna je třeba si také ujasnit, jaká je udržitelná síť škol,“ připomněla Valachová. Ideální podle ní je spolupráce v kraji, kdy jedna obec má třeba mateřskou školku, další základní a třetí střední, to vše v okruhu patnácti kilometr.

„U druhého stupně bude škol méně, ale musí být zajištěna dopravní dostupnost,“ uvedla Valachová. Znamenalo by to některé školy sloučit a některé zrušit. „Střední školy jsou nabotnalé. Do konce roku bychom měli mít jasno,“ konstatovala Valachová.

Pochválila Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj za to, že racionalizaci středních škol už provedly. Odmítla však jmenovat kraje, kde jsou školy zralé na slučování. Podle ní ale dvacetiprocentní obsazenost o mnohém svědčí. „Pořád nemáme národní program vzdělávání, cíle, jaké chceme dosáhnout,“ zdůraznila. Valachová také slíbila posílit právní podporu školám ze strany ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám