Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči se nejspíš dočkají plné nemocenské

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolní hasiči, kterých je po republice kolem tří set tisíc, se nejspíš do konce roku dočkají výhody, o kterou přišli kvůli úsporným balíčkům Nečasovy vlády a kterou mají jejich kolegové profesionálové. Jde o znovuzavedení stoprocentní nemocenské od prvního dne, pokud se zraní nebo onemocní v souvislosti se zásahem. Právě to byl jeden z požadavků, s nímž se přesně před rokem obrátili na premiéra a ministra vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od nemocenské ale stále drhne další z návrhů, a to o zavedení daňových výhod pro zaměstnavatele, kteří dobrovolné hasiče uvolňují. Ačkoli ministerstvo práce a sociálních věcí původně požadavek na stoprocentní nemocenskou označovalo za nepřijatelný, nakonec ustoupilo a úprava už prošla minulý měsíc vládou a nyní bude záležet na parlamentu, jak se ke změně postaví. Na program by se měla změna zákona o nemocenském pojištění dostat po prázdninách.

Úlevy s otazníkem

„Spolu s profesionály jdou tam, odkud ostatní utíkají. Hasiči nejsou žádné hyeny, které by nějakých výhod zneužívaly,“ řekl Právu šéf Sboru dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska Karel Richter. Zmínil příběh jednoho z kolegů, který byl kvůli zásahu sedm týdnů na nemocenské.

Příští rok chceme předložit změnu zákona o dani z příjmu, která by měla různé výjimky eliminovat.
Andrej Babiš, ministr financí

Dobrovolní hasiči spolu s vnitrem zdůvodňují požadavek tím, že v řadě případů není žádný rozdíl mezi zásahem profesionálního nebo dobrovolného hasiče. Například při povodních stojí vedle sebe a konají stejnou práci.

„Bohužel rozdíl je. Pokud onemocní profesionální hasič, má proplácenou nemocenskou dávku do výše 100 procent svého platu, u dobrovolného hasiče tomu tak není,“ stěžují si jejich zástupci. Kolem zavedení daňových úlev pro zaměstnavatele dobrovolných hasičů ale stále visí velký otazník.

Úředníci ministerstva financí argumentují dřívějším slibem nezvyšovat počet daňových výjimek i tím, že není jasné, jak by daňová úleva mohla firmám pomoci efektivněji uvolňovat dobrovolné hasiče. Odkazují přitom na zákon o požární ochraně, který obcím ukládá povinnost poskytovat náhradu ušlého výdělku.

„Příští rok chceme předložit změnu zákona o dani z příjmu, která by měla různé výjimky eliminovat,“ řekl Právu šéf resortu Andrej Babiš (ANO). Dodal ale, že bude hledat možnosti, jak dobrovolným hasičům pomoci. „Sám je podporuji, takže vím, v jakých podmínkách pracují,“ poznamenal.

Nové dotace na techniku

Babišův slib z nedávného hasičského sjezdu připomněl předseda sněmovního podvýboru pro integrovaný záchranný systém, původem profesionální hasič Václav Klučka (ČSSD). „Předpokládám, že najdeme nějaké východisko,“ řekl Právu. Uvedl, že třeba taktická příprava jednotek je náročná, jejich členové jsou zváni na tří- až čtyřdenní cvičení, což se sice zaměstnavatelům refunduje, ale stále prosazují daňové zvýhodnění.

Budeme o tom dál jednat.
Milan Chovanec, ministr vnitra

Jako dobrý krok označil dotace na investice. Jednotky v obcích mohou nově čerpat dotace na nákup automobilové techniky a na výstavbu nebo rekonstrukci požárních zbrojnic, které byly a mnohé stále ještě jsou v zoufalém stavu.

Rozpočet na letošní rok počítá pro tyto účely s 250 milióny korun plus dalších 250 miliónů má plynout z krajů a obcí. Politici, ať na nejvyšší, nebo komunální úrovni, stejně jako mnozí občané se přitom shodují, že dobrovolní hasiči jsou nadšenci a srdcaři, kteří dělají svou práci bez nároku na odměnu.

Zachraňují majetky a životy lidí, pomáhají při katastrofách, ale někdy i u banálních případů. Lidé postižení v posledních dnech lokálními záplavami o tom vědí své. „Budeme o tom dál jednat,“ řekl Právu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který loni spolu s premiérem slíbil dobrovolným hasičům zlepšit podmínky. Příležitost budou mít ministři už příští týden ve vládě, kdy se budou zabývat právě Chovancovým návrhem na řešení situace dobrovolných hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám