Hlavní obsah

Úsvit a komunisté chtějí mimořádnou schůzi k OKD. Přidali se i dva babišovci

Právo, Jan Rovenský

Úsvit – Národní koalice a komunisté se příští týden chystají svolat mimořádnou schůzi Sněmovny k privatizaci OKD. Právu to v pátek potvrdili šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch a KSČM Pavel Kováčik. Svolání schůze svými podpisy podpořili i dva koaliční poslanci za ANO Jana Lorencová a Josef Hájek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

Ke svolání mimořádné schůze je třeba čtyřiceti poslanců – Úsvit má sedm lidí a komunisté 33. Schůzi podpoří dva již zmínění babišovci i poslanci Tomio Okamura a Radim Fiala. Černoch chce návrh předložit příští týden v úterý, šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pak podle jednacího řádu bude mít deset dní na svolání schůze.

Černoch návrh zdůvodnil: „Pokud jsme ve Sněmovně řešili Čapí hnízdo, tak nevím, proč bychom měli zavírat oči před megazlodějnou jako OKD. Premiér Bohuslav Sobotka do regionu jezdí a říká, že ty lidi spasí. Přitom podepisoval privatizaci OKD a nějakým způsobem za to nese zodpovědnost a nemůže se z toho vyvinit, když 30 tisícům lidí hrozí, že budou bez práce.“

Černoch uznal, že lidem v regionu mimořádná schůze sama o sobě nepomůže.

„Měli bychom ale tlačit na to, aby se doly nezavřely. V Paskově by se za 200 miliónů korun od státu zase důl dostal do zisku, což je investice, která rozhodně stojí za úvahu, když kompenzace horníkům by vyšly až na tři miliardy,“ dodal.

Kováčik si od schůze hlavně slibuje, že se téma OKD a kraje udrží v pozornosti.

Horník-srdcař

„Veřejnost by se měla dozvědět, co vše stálo za situací v OKD. Je důležité odhalit pozadí privatizace, na druhou stranu je třeba se podívat na region jako celek i na další obory jako hutnictví a těžký průmysl a upozornit na problémy lidí, kteří v oblasti přicházejí o práci, což bude mít dopad i na ostatní obyvatele a živnostníky v kraji,“ řekl Právu.

Lorencová a Hájek schůzi podpořili, protože k tomu mají blízko jako poslanci za ANO v Moravskoslezském kraji. „Když se podíváte na můj životopis, tak uvidíte, že je to pro mě srdcová záležitost,“ řekl Právu Hájek, který v OKD pracoval 36 let a vypracoval se z horníka až do managementu firmy.

Bývalá investigativní novinářka Lorencová, která se proslavila reportážemi o lehkých topných olejích nebo o nezdaněném lihu, svůj podpis připojila proto, že chce, aby se problémem zabývala Sněmovna. „Na úplně počáteční chybu se nabalují další a další problémy při privatizaci,“ řekla Právu.

Nelze předpokládat, že by vládní koalice umožnila schválit program mimořádné schůze, což tedy znamená, že o OKD budou před hlasování o programu hovořit jen poslanci s přednostním právem, tedy šéfové partají a klubů.

Také návrh na zřízení vyšetřovací komise, což by mělo být součástí mimořádné schůze, by musela odsouhlasit většina poslanců. „Pokud bude snaha zamáznout vyšetřovací komisi, tak je vidět, že někdo nemá čisté svědomí,“ dodal Černoch.

Reklama

Výběr článků

Načítám