Hlavní obsah

Zeman by na ochranu hranic proti migrantům nasadil i hasiče

• Aktualizováno
Právo, Novinky, orh, ok

Prezident Miloš Zeman by byl v případě vyhrocení uprchlické krize i pro nasazení hasičů s vodními děly na zelené hranici. Řekl to v pátek dopoledne při diskusi s obyvateli Českých Velenic u rakouských hranic. Hasiči by podle něj mohli pomáhat armádě a policii.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Prezident Miloš Zeman si prohlédl takzvaný hotspot, tedy registrační místo pro uprchlíky.

Článek

V úvodu odpovědi na otázku jednoho z místních zmínil, že migranti většinou chodí přes hranice po silnicích u hraničních přechodů, nebo po kolejích.

„Hraniční silnice a ještě méně kolejí, tak to se dokáže ohlídat, ale daleko složitější by byl případ, kdy by se prolomila takzvaná zelená hranice, to znamená právě ty polní a lesní pěšinky,“ upozornil Zeman. V takovém případě by prý povolal právě policisty, armádu, ale také hasiče a jejich techniku.

„Vedle policistů a armády bych chtěl dodat, že se připravuje i nasazení hasičů. No a hasiči mají i vodní děla,“ prohlásil Zeman.

Nasazení hasičů upravuje zákon

„Výrok jsem neslyšela, ale pan prezident se spolu s ředitelem jihočeských hasičů účastnil předvedení techniky. V rámci pomoci by tedy mělo jít především o technické zázemí jako stany, sprchy, dieselové agregáty nebo třeba lehátka. Hasiči jsou schopni toto vybavení operativně připravit během několika hodin,” reagovala pro Novinky mluvčí Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

„Jinak může hasičský záchranný sbor pomáhat pouze v rámci zákona, který mu pevně stanovuje oprávnění a povinnosti, směřující především k ochraně života a zdraví obyvatelstva,“ dodala k prezidentovu návrhu.

Pomoci by mohly i aktivní zálohy

Prezident v pátek zmínil i možnost nasazení aktivních záloh. „Nejenom armádu, ale i takzvané aktivní zálohy, které se teď postupně budují, a já si myslím, že je to velice dobrá myšlenka, protože jsou lidé, kteří už ukončili povinnou vojenskou službu v době, kdy byla, a mají zájem se dále podílet na činnosti armády; byl přijat dobrý zákon o aktivních zálohách, který postupně zvýší jejich počet,“ konstatoval Zeman.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Ten si v rámci návštěvy Českých Velenic prohlédl také takzvané registrační místo, kterým by procházeli uprchlíci při vstupu do České republiky. „Uvědomme si, že podobně jako sousednímu Rakousku i nám hrozí migrační vlna. Z nejrůznějších příčin, uzavření rakousko-německých hranic, nebo protože migranti zjistí, že přes Rakousko už to tak snadno nejde. Budou se snažit přes naše území, ať už na jižní Moravě, nebo tady, přejít do naší země a dále do Německa,“ je přesvědčený Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám