Hlavní obsah

ODS dostala další dva milióny od sázkařského magnáta Valenty

Právo, Karolina Brožová

Zkraje května přistály ODS na jejím transparentním účtu dva milióny korun od senátora a majitele loterijní skupiny Synot Iva Valenty. Stejně štědrý byl přitom k ODS i loni. Valenta také financuje Stranu soukromníků, za kterou kandiduje v krajských volbách na Zlínsku, kam se stěhuje z Monaka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

Článek

„Je o mně všeobecně známo, že dlouhodobě podporuji pravicové strany. Přece byste po mně nechtěla, abych tyto prostředky věnoval Babišovi – to by mi musela ruka upadnout,“ napsal Právu Valenta. ODS to vnímá stejně.

„Ivo Valenta dlouhodobě finančně podporuje ODS, proto ani jeho letošní dar není překvapivý. Jeho motivací je podpora a ochrana svobody a pravicových hodnot, které hájí ODS,“ uvedl pro Právo šéf Petr Fiala.

Nejen král hazardu, ale i král Šumavy

Zajímavý je i dar podnikatele a majitele nakladatelství Fortuna Františka Taliána. Ten občanským demokratům poslal 18. května 200 tisíc korun s poznámkou „Tomáš Jirsa“. Senátor Jirsa letos obhaju je post senátora na Českokrumlovsku.

200 tisíc je standardní příspěvek na kampaň od bohatého člověka, který mě má rád
senátor Tomáš Jirsa

S Taliánem, který si nechává říkat „Král Šumavy“ a vlastní na Šumavě několik hotelů a rozsáhlé pozemky, jej spojuje zájem o otevření Národního parku Šumava turistům, přání kácet stromy napadené kůrovcem a nechuť k rozšiřování bezzásahových zón.

„My spolu úzce spolupracujeme dvanáct let. Máme velmi podobné názory na rozvoj Šumavy. Doktor Talián je největší podnikatel v hotelnictví na Šumavě, má na Šumavě osm hotelů. A máme stejný názor, že nechceme zavřít Šumavu před turisty,“ vysvětlil Právu Jirsa.

Na daru podle něj není nic podezřelého. „Doktor Talián mi mohl dát milión. Je to miliardář. Jednali jsme o příspěvku a 200 tisíc je standardní příspěvek na volební kampaň od bohatého člověka, který mě má rád,“ dodal senátor.

Anketa

Vadí vám, že sázkařský magnát sponzoruje politickou stranu?
ano
78,5 %
ne
21,5 %
Celkem hlasovalo 2245 čtenářů.

Související téma:

Foto: ODS

Nové logo ODS

Reklama

Výběr článků

Načítám