Hlavní obsah

Nepřítomnost ministrů odmítla Sněmovna řešit

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaos ve Sněmovně nedá pravicové opozici spát. Ve středu se proto poslanci TOP 09 dožadovali přítomnosti premiéra i vysvětlení událostí z minulého pátku, kdy jednání trvalo zhruba hodinu a následně bylo přerušeno kvůli nepřítomnosti ministra financí Andreje Babiše (ANO). Sněmovna však o absencích ministrů odmítla jednat. Během středečního dopoledne jsou přítomni tři ministři.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát obvinil Babiše z dlouhodobého pohrdání Sněmovnou a koalici z neschopnosti sestavit program jednání a reagovat na aktuální situaci.

„Již třetí rok tu produkujete chaos,” konstatoval a dožadoval se informace o tom, kdo věděl, že Babiš bude v pátek nepřítomen. Pozastavil se rovněž nad tím, proč ČSSD s koaličním partnerem nekoordinovala postup a Sněmovna prakticky přišla o jednací den, během něhož se mohlo hlasovat o závěrečných čteních zákonů.

Poslanec navrhoval rovněž zařadit bod věnovaný účasti ministrů a premiéra na interpelacích i jednání Sněmovny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl ve středu během tohoto návrhu rovněž nepřítomen a i účast ministrů byla minimální. Sobotka navíc nebyl omluven, a Laudát proto neúspěšně navrhl přerušení jednání až do doby, než předseda vlády dorazí. Což se nakonec stalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák

„Účast ministrů ve Sněmovně při třetím čtení je opět tristní. Jdu si do té trošky příchozích šťouchnout prstem, jestli jsou vůbec praví,” glosoval na Twitteru místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) k trojici v ministerských lavicích.

Laudátovu argumentaci odmítl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, který připomněl situace z minulého volebního období, kdy byla ČSSD v opozici a TOP 09 součástí vlády.

Související témata:

Foto: René Volfík, ČTK

František Laudát

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

„Jako by kolegové z pravicové opozice zapomněli, jak to vypadalo," řekl Sklenák a připomněl některé kontroverzní kroky někdejších ministrů pravicové vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám