Hlavní obsah

Kdo je Michal Horáček, jsem nevěděl, řekl Zeman

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že když se dozvěděl, že o kandidatuře na prezidenta uvažuje Michal Horáček, zeptal se svých spolupracovníků, kdo to je. Uvedl také, že nezná jedinou jeho píseň.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Dozvěděl jsem se, že je to textař, že je to snad bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna a miliardář. Pak jsem se zeptal, jakou má praxi v politice a dozvěděl se, že spolu s panem Bursíkem (bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. pozn, red.) zakládali jakousi liberálně-ekologickou stranu a ta strana má prakticky nulové preference. To je všechno, co o panu Horáčkovi vím,” uvedl Zeman v rozhovoru.

Doplnil, že každý, komu je víc, než 40 let má právo kandidovat na prezidenta a že „žádné Horáčkovy písně nezná.”

Horáček v dubnu v rozhovoru pro DVTV řekl, že je možné, že bude kandidovat. [celá zpráva]

Kandidát se nesmí jen vymezovat

Podle Zemana musí mít kandidát zkušenosti z politiky a musí něco nabízet, ne se jen vůči něčemu vymezovat.

„Každý kandidát, který založí svoji kandidaturu na tom, že je anti, a vůbec nebude záležet na tom, jestli antizeman nebo antikdokoliv jiný, je předem odsouzený k porážce, protože je tak ubohý chudák, že nemá pozitivní program (...) a protože se musí vymezovat proti a nikoliv pro,” řekl prezident.

Zopakoval, že své rozhodnutí, zda se bude ucházet o mandát i ve druhém funkčním období, sdělí příští rok v březnu, tedy rok předtím, než mu vyprší mandát.

Kraje a církve by se měly dohodnout

Zeman se vyjádřil i k tématu církevních restitucí. Podle něj je návrh, aby církve  danily náhrady za majetek jen reakcí na to, že církve dávají k soudům žaloby, v nichž usilují o majetek, který je ve vlastnictví krajů a obcí. Právě ten ale podle zákona získat nemohou a mají za něj náhrady.

Zeman řekl, že církve a kraje či obce by se spolu měly dohodnout podobně, jako to udělali on a Dominik Duka v případě nemovitostí v areálu Pražského hradu, i když každému se taková dohoda nemusí líbit. Na základě dohody získala některé budovy církev pod podmínkou jejich rekonstrukce, jiné zůstaly ve vlastnictví státu.

Prezident v rozhovoru také varoval před zneužíváním migrační krize k šíření neonacismu, v projevu, který chystá v červnu na výročí vypálení Lidic, prý jmenuje i konkrétní politickou stranu, která „podporuje neonacistické tendence a zneužívá k tomu migrační krizi.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám