Hlavní obsah

Protikuřácký zákon Němeček předloží v poslanecké verzi

• Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v neděli potvrdil, že vládě v pondělí předloží návrh protikuřáckého zákona i s většinou změn, které do něj vložila Sněmovna. Poslanci návrh ve středu v závěrečném hlasování nepodpořili, což vyvolalo roztržku v koalici. Ministr to uvedl v Partii televize Prima.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

„V podstatě budeme akceptovat všechny pozměňovací návrhy, které Sněmovna odsouhlasila,” uvedl Němeček. Výjimkou podle něj budou kuřárny v restauracích, kvůli nimž odmítlo podpořit návrh hnutí ANO. [celá zpráva]

Na urychleném opětovném předložení zákona se v pátek dohodla koalice. [celá zpráva]

Ministr by si přál, aby návrh prošel Sněmovnou ve zrychlené formě. „Uvidíme, jak to bude průchozí,” dodal. Většina veřejnosti podle něj nicméně zákon podporuje. Platit by mohl od příštího roku.

Vodní dýmky a elektronické cigarety

Návrh podle ČTK obsahuje nově například i zákaz kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření. Naopak v čajovnách bude možné kouřit vodní dýmky a v divadlech, kinech a sportovních halách elektronické cigarety.

Oproti původnímu vládnímu návrhu normy, aby ve zdravotnických zařízeních bylo kouření umožněno jen na vyhrazených vnějších místech, poslanci omezení kouření ve vnějších prostorech vypustili.

Jde i o regulaci alkoholu

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek upravuje také zacházení s alkoholem. Původní návrh normy umožňoval na sportovní akci přístupné veřejnosti prodej a podávání alkoholických nápojů do 4,3 procenta objemového alkoholu, tedy piva, poslanci normu zmírnili a povolení rozšířili i na víno.

Lihoviny lze prodávat jen na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci. Příležitostný prodej alkoholu, původně navržený jen pro výroční trhy, je po odhlasování poslanců možný na jakémkoli trhu, tedy například i tzv. bleším.

Oproti původnímu znění se v upraveném návrhu umožňuje prodej a podávání alkoholických nápojů i v dopravních prostředcích pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.

Poslanci rovněž zrušili zmocnění pro pedagoga určeného ředitelem školy, aby prováděl orientační testy na alkohol a drogy ve škole a školském zařízení. Zrušili možnost vstupu strážníka do míst, kde se prodává nebo podává alkohol či tabákové výrobky, a to i po skončení provozní doby, pokud lze mít důvodné podezření, že jsou tam osobám mladším 18 let tyto produkty prodávány nebo podávány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám