Hlavní obsah

Opozice zuří, Babiš není ve Sněmovně, tak to poslanci zabalili

Novinky, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční jednání Sněmovny skončilo již zhruba po hodině. Nebyl totiž přítomen ministr financí Andrej Babiš (ANO), který měl na pořadu schůze uvést hned několik předloh. Poslanci se usnesli, že jednání přeruší do úterý. Ministr se hájil tím, že má dlouho dopředu naplánovaný program a na pořadu schůze měly být jiné body.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, ministr vnitra Milan Chovanec, premiér Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Článek

Pátek je podobně jako středa ve Sněmovně vyhrazen projednávání závěrečných třetích čtení. Nepřítomnost předkladatelů z řad ministrů irituje zejména opozici, která na projednání svých návrhů často čeká dlouhé měsíce.

Další klasický politický hnus. Z dnešního jednání Sněmovny jsem řádně omluven.
Andrej Babiš

V pátek měli poslanci projednávat i šest předloh, které měl uvést Babiš. Ten však ve Sněmovně nebyl, neboť je na návštěvě Zlínského kraje. Ze stejného důvodu se neúčastnil ani jednání koaliční rady, které schůzi Sněmovny předcházelo. [celá zpráva]

Pan Babiš si jede někam rozdávat koblihy, to je jeho preference
šéf poslanců TOP 09 František Laudát

„Nemám nic proti tomu, abychom v pátek, kdy má zasedat Sněmovna, dělali volební kampaň. Jenom bych chtěl, abychom ji mohli dělat všichni, a ne jen někteří,” uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se zjevnou narážkou na Babiše.

Nepřítomnost ministra kritizovala i TOP 09. „Takovouto dezorganizaci Sněmovny nepamatuji. Pan Babiš si jede někam rozdávat koblihy, to je jeho preference,” rozhořčil se nad nepřítomností ministra předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát.

Vrchol chaosu, tvrdí komunisté

„Je to v podstatě vrchol chaosu, který tady máme od úterý, který se ukázal i ve čtvrtek při interpelacích. To, co se odehrává dnes, když se místopředseda vlády, který je odpovědný za ekonomiku, nedostaví, když se projednávají věci související s rozpočtem, je skandální,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Rozpory koalice ohrožují systém fungování ČR,“ dodal.

Opozice ve čtvrtek marně čekala na ministry i premiéra. Z deseti dopoledních písemných interpelací tak proběhla pouze jedna. [celá zpráva]

Politický hnus, prohlásil Babiš

Babiš ale tvrdí, že body z jeho programu měly být na programu ve středu. „Další klasický politický hnus. Z dnešního jednání Sněmovny jsem řádně omluven. Moje body ve třetím čtení měly být na programu ve středu. Přijel jsem do Uherského Hradiště řešit problémy zchátralé budovy věznice. To, co tady od roku 1994 politici slibují a každý se na to vykašlal,” napsal Novinkám Babiš.

Svého šéfa hájil i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „V programu naběhly body, se kterými bylo počítáno na středu 1. června. Pan Babiš počítal s tím, že body budou projednány ve středu,“ řekl ve Sněmovně novinářům Faltýnek.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

Foto: René Volfík, ČTK

Poslanec ODS František Laudát

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaroslav Faltýnek

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Už ve čtvrtek Babiš řekl, že návštěva Uherského Hradiště byla plánovaná dlouho. „Jedeme s panem ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) navštívit věznici. Tu návštěvu jsme organizovali dlouho, je tam svolaných hodně lidí,“ řekl ministr financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám