Hlavní obsah

Úřad nepochybil, šibenice stále nejsou protizákonné

Právo, bja
Praha

Městská část Praha 1 nepochybila, když šibenice na loňské červencové demonstraci nevyhodnotila ani jako přestupek. Dospěl k tomu Magistrát hlavního města Prahy, který věc zkoumal z podnětu ministerstva vnitra. Právu to ve čtvrtek sdělil jeho mluvčí Vít Hofman. Již loni na podzim Úřad městské části Praha 1 rozhodl, že šibenice na demonstraci nejsou protizákonné.

Foto: Pro Novinky Pavel Dobrovský

Šibenice se objevily na demonstraci loni v červenci na Václavském náměstí v Praze

Článek

Ministerstvo vnitra však na celou záležitost reagovalo až letos v březnu, protože úředník, který měl celou věc na starosti, prý vyrozumění založil do spisu, kde se na něj později zapomnělo. Až z médií se tedy o celé věci dozvěděl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Ten následně v Otázkách Václava Moravce sdělil, že se proti rozhodnutí jeho resort odvolá. To nemohl, protože nebyl a není účastníkem řízení, proto úředníci vnitra podali na magistrát alespoň tzv. opatření proti nečinnosti.

„Magistrát po prošetření spisů Městské části Praha 1 zamítl podnět ministerstva vnitra k opatření proti nečinnosti a vyhodnotil, že postup městské části nebyl v nepořádku,“ sdělil Právu Hofman.

V Praze se konala demonstrace proti uprchlíkůmVideo: Novinky

Šibenice na demonstraci přinesl tehdy pětačtyřicetiletý muž, který ovšem podle závěrů úřadů s nimi nechtěl nikoho zranit ani je nechtěl použít jako pohrůžku násilím.

„Dotyčný podrobně vypovídal na městské části o úmyslu svého jednání a o tom, že chtěl touto kontroverzí k danému shromáždění pouze přilákat pozornost,“ zdůvodnil rozhodnutí magistrátu Hofman.

Vyvolaly kontroverze

Šibenice s nápisy „Za vlastizradu“ a „Lide český, povstaň“, které se objevily na demonstraci proti imigrantům, vyvolaly velké množství kontroverze. Kromě ministra vnitra Milana Chovance je odsoudil i prezident Miloš Zeman.

Demonstrace, na níž se objevily, měla nedávno další právní dohru. Městský soud v Praze koncem letošního dubna osvobodil levicovou aktivistku Kateřinu Krejčovou, která byla obviněná z napadení policisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám