Hlavní obsah

Babiš o protikuřácké blamáži: My nic, je to klasický socansko-lidovecký podraz

– Praha
Novinky, zpe

ANO žádnou koaliční smlouvu neporušilo, když nehlasovalo pro zákaz kouření v restauracích, tvrdí ministr financí a šéf hnutí Andrej Babiš. Sociální demokraty a lidovce naopak obvinil z podrazu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Třicet devět poslanců ČSSD schválilo opoziční návrh poslance Marka Bendy (ODS), který z protikuřáckého zákona udělal kuřácký. Je to standardní podraz našich koaličních kolegů, klasický socansko-lidovecký podraz,” napsal Babiš Novinkám.

Pozměňovací návrh Bendy, který Sněmovnou prošel, povoloval takzvané kuřárny.

Babiš dodal, že se na vládě odhlasovala nějaká podoba zákona o ochraně zdraví, a „socialisté” ji pak ve Sněmovně upravili ve shodě s opozicí. „Dělají to v zájmu nejrůznějších lobby. Bendův návrh šel na ruku tabákovým výrobcům. To je celá pravda,” prohlásil ministr financí.

Dělají z nás a z lidí pitomce
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO a ministr financí

Podotkl, že koaliční partneři ANO šli podobně na ruku hazardní lobby, když hlasovali proti návrhu ministerstva financí. „Přišli jsme o 450 miliónů ročně. Dělají z nás a z lidí pitomce,“ zdůraznil.

Koaliční roztržku způsobilo středeční hlasování o novele zákona o ochraně zdraví, který by zakázal kouření v restauracích. Šestnáct členů hnutí ANO se totiž zdrželo hlasování a 15 jich bylo proti. Sněmovna poté vládní návrh smetla ze stolu, chybělo osm hlasů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Právo

Marek Benda je dosud poslancem ODS. Na pražské kandidátce pro předčasné říjnové volby mu patřila nevolitelná pozice. Nebude-li se měnit, jeden ze služebně nejstraších poslanců Sněmovnu příští rok opustí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Postup babišovců rozčílil jak ČSSD, tak lidovce. Hnutí ANO osočili z porušení koaliční smlouvy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mluvil o tabákové lobby.

Výběr článků

Načítám