Hlavní obsah

Babiš zvažuje navrhnout na Hrad Jourovou, nevylučuje ale podporu Zemana

Právo, zr

Kandidátkou ANO na prezidentku republiky by mohla být eurokomisařka a exministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Pátečnímu Blesku to řekl lídr ANO Andrej Babiš. Druhým adeptem by podle něj mohl být ministr obrany Martin Stropnický.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš a evropská komisařka Věra Jourová

Článek

„Když se zamyslím, tak ze všech lidí, které znám v hnutí, kteří by mohli mít teoretickou šanci jít do takové soutěže nebo volby, tak jsou to Stropnický a Jourová. Je to distingovaná dáma, která byla předmětem také dezinformace a seděla neprávem ve vězení. Je to skvělý lidský příběh,“ řekl Babiš.

Ten přitom už několikrát naznačil, že by ANO mohlo v případné druhé kandidatury podpořit Miloše Zemana, s nímž udržuje dobré vztahy.

Jourová reagovala vlažně. „Je to příliš čerstvé, důvěry pana Babiše si vážím. Zatím je předčasné se k tomu s určitostí vyjádřit. Navíc mandát v komisi mi končí až v roce 2019, mám tu hodně rozdělané práce,“ řekla pro idnes.cz.

Jourová byla kvůli kauze Budišov ve vyšetřovací vazbě, soud ji ale nakonec zprostil obvinění z podílu na korupci a přiznal jí náhradu ve výši 3,6 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám