Hlavní obsah

Čí dopis byl dřív v médiích než u adresáta? Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš se dohadují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Považuji za skandální, že informace od vás mají dřív média než ministr financí, napsal šéf hnutí ANO Andrej Babiš předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Premiérův mluvčí Martin Ayrer se ale toto obvinění snaží vyvrátit. Ayrer podotkl, že je to přesně naopak.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Bohuslav Sobotka

Článek

Vše začalo tak, když Babiš 12. května nedorazil na mimořádné jednání kvůli čerpání evropských dotací a poslal místo sebe svého náměstka. Babiš byl v den schůzky na návštěvě Karlovarského kraje, kde rozdával koblihy. Kromě toho jednal také s lékaři a sestřičkami.

Babišova neúčast na schůzce ale rozčílila premiéra Sobotku. Šéfovi státní kasy poslal ještě ten den dopis. Vyčetl mu v něm, že ministerstvo financí má zpoždění s přípravou auditu, který je klíčový pro čerpání evropských peněz.

„Byl jsem velmi zklamán vaší neúčastí, a to zejména proto, že uvedené problematiky jsou ve výlučné gesci vašeho resortu. Vzhledem k výše uvedenému bych si vás dovolil požádat o vysvětlení důvodu vaší nepřítomnosti,“ napsal Sobotka v dopise, který mají Novinky k dispozici.

Babiš poslal také dopis

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Babiš předsedovi vlády zaslal o několik dní později také dopis. Napsal v něm, že z jednání byl řádně omluven a zastoupil ho odborný náměstek. Do premiéra se obul kvůli tomu, že média mají od Sobotky informace dříve než on.

„Reaguji na Váš dopis ze dne 12. 5. 2016, který vyvolává dojem, že Ministerstvo financí způsobuje největší překážky pro úspěšné čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF). Tuto tezi odmítám, protože je zcela nepravdivá, a považuji za skandální, že informace o ní mají k dispozici média dříve než ministr financí,“ stojí v dopise.

Dopis měl první Babiš, tvrdí Sobotkův mluvčí

Když se Novinky zeptaly tiskového mluvčího vlády Martina Ayrera, proč Sobotka nejdříve poskytl dopis médiím a až potom ho zaslal Babišovi, dostalo se jim odpovědi, že to tak nebylo.

„Dopis předsedy vlády Sobotky ministru financí Babišovi ve věci jednání Rady ESIF a čerpání peněz z fondů EU byl z Úřadu vlády na ministerstvo financí odeslán 13.5.. Text dopisu jsme před jeho doručením adresátovi neposkytovali pro žádná média. Stalo se tak až několik dní po jeho odeslání, a to na základě množících se dotazů novinářů po tomto dopise,“ uvedl Ayrer. Jako první o Sobotkově dopise informoval server ihned.cz 17. května.

Ayrer podotkl, že to byl právě Babišův dopis, který byl v médiích dříve, než ho premiér dostal. „Dopis místopředsedy vlády Andreje Babiše, který je reakcí na zmíněný dopis pana premiéra, dorazil na Úřad vlády ve středu v 7.20. Již v úterý večer ale byly pasáže z tohoto dopisu místopředsedy vlády Babiše zveřejněny v některých médiích,” zdůraznil mluvčí.  (článek vyšel kolem jedenácté večer na serveru idnes.cz, který spadá do Babišova holdingu Agrofert - pozn. red.),

Reklama

Výběr článků

Načítám