Hlavní obsah

Jednotné inkasní místo Babiš zarazil, teď se ho chystá zavést

Právo, svj

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje spustit tzv. jedno inkasní místo. To by mělo především umožnit sloučení plateb a kontrol podnikatelů „pod jednu střechu“. Podobný systém přitom již připravil Babišův předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Spuštění připraveného jednoho (jednotného) inkasního místa, které mělo začít fungovat od ledna 2015, ale současný ministr financí spolu se svými koaličními kolegy předloni odložil na neurčito.

Nyní podnikatele v Česku kontroluje přes dvacet různých institucí. O plánech ministerstva financí (MF) informovala v MF Dnes Babišova náměstkyně Alena Schillerová.

Má jít o rozsáhlé změny v oblasti daní, jejichž cílem má být hlavně zjednodušení administrativy a placení daní pro podnikatele. Celý plán má však zatím jen velmi hrubé obrysy a měl by být představen až příští rok před volbami do Sněmovny.

Babiš to prezentuje jako revoluční změnu, což z jeho strany pokládám za revoluční chucpe
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09<br/>

Předpokládá se však, že nový systém nebude omezovat budoucí vlády ve stanovování výše sazeb či daňových slev. Babišovy záměry komentoval bývalý šéf státní kasy a předseda TOP 09 Kalousek.

„Pan ministr Babiš před dvěma lety zavedení jednotného inkasního místa zrušil, což byla strašná škoda pro stát i pro daňové poplatníky. Teď se chystá jednotné inkasní místo zavést a prezentuje to jako revoluční změnu, což z jeho strany pokládám za revoluční chucpe,“ prohlásil Kalousek.

Podivil se také nad informací, že nový IT systém pro výběr daní by měl přijít na téměř 8 miliard korun. „To je naprostý nesmysl. (Už dříve schválené) jednotné inkasní místo předpokládalo náklady zhruba 2,5 miliardy korun,“ dodal Kalousek.

Mluvčí resortu financí Michal Žurovec sdělil, že mezi projekty na zjednodušení placení a výběru daní je příprava nové podoby zákona o dani z příjmů, projekt samovyměření daně a nový IT systém správy daní, který by měl nahradit nynější řešení (ADIS).

„Jako paní Colombová”

MF rovněž počítá s vytvořením nového daňového portálu, který bude nabízet například předvyplněná daňová přiznání.

„V rámci těchto projektů je počítáno rovněž s návrhem integrace správy daní a pojistného, který byl sice součástí již dříve připravovaných zákonů o tzv. jednom inkasním místě, ale který byl nejen zcela nedotažený, ale také obsahoval velké množství nedokončených úprav a chyb vedoucích k významné erozi daňového základu,“ uvedl Žurovec.

Samotné jedno inkasní místo bylo podle něj bez dalších úprav nefunkční a nepřipravené ke spuštění, mj. s ohledem na příliš dlouhou lhůtu mezi nabytím platnosti (2011) a navrhovaným nabytím účinnosti (2015).

Jednotné inkasní místo by většina podnikatelů podle svých zástupců přivítala. Nicméně například prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček jej už dříve označil za ,paní Colombovou‘ českého podnikatelského prostředí.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Každá vláda o něm mluví, ale všichni vědí, že se to nestane, takže jeho náhlé zavedení by mohlo znamenat i určité zklamání z konce oblíbeného seriálu,“ ironicky poznamenal.

Výběr článků

Načítám