Hlavní obsah

Použít, zahodit. Milošku, dej si bacha. Topolánek varuje Zemana před Babišem

Praha

Pragmatické spojení prezidenta Miloše Zemana a ministra financí Andreje Babiše (ANO) je neúspěšným genetickým experimentem. Ve své nové knize s názvem „Hlavně se neposrat“ to napsal expremiér za ODS Mirek Topolánek. A Zemana před Babišem varoval.

Foto: Novinky

Kniha Mirka Topolánka nese název "Hlavně se neposrat".

Článek

Topolánek se v pětisetstránkové knize, která bude mít křest ve čtvrtek, věnuje mimo jiné vztahu Zemana s Babišem.

„Znám je oba dobře. Miloše jsem si vážil proto, že nebyl hloupý, byl konzistentní a bez ohledu na promile byl schopen, na rozdíl od většiny ostatních, začít a srozumitelně ukončit složité souvětí, respektovat shodu podmětu s přísudkem a dokázal brilantně urazit ty, co si to zasloužili,“ popisuje bývalý předseda vlády. Babiše si prý vážil pro jeho pracovitost, cílevědomost a tah na branku.

„Jejich pragmatické spojení je neúspěšným genetickým experimentem. Nepojmenoval jsem totiž jejich negativa. Spojením se znásobila. Nevím, kdo koho využívá, ale Andrej je v tom fakt dobrý. Použít, zahodit. Milošku, dej si bacha,“ varuje Topolánek prezidenta.

Topolánek: Babiš nikdy nezastupoval podnikatele

A v kritice ministra financí pokračoval. Andrej Babiš podle něj nikdy nezastupoval podnikatele a už vůbec ne ty malé a střední.

Na Babišův „donkichotský“ boj s karuselovými obchody podle expremiéra doplatí ti, kterých se netýkají. „Na jeho apetit ve výrobě a distribuci potravin doplatí farmáři, na jeho zájem o prenatální péči rodičky a na to všechno státní rozpočet a občané,“ píše bývalý šéf ODS.

Šéfovi hnutí ANO podle svých slov musí jednu věc přiznat. Je jí dokonalý marketing, který spočívá v práci s negativní energií, obchodování s iluzemi, závistí a potlačovanou zlobou. „A taky na sobě hodně pracuje. Jó, jó. Je to politik,“ komentuje Topolánek.

Novinky Babiše požádaly o reakci, šéf státní kasy zatím nereagoval.

Fiala prokoučoval šanci, míní expremiér

V dalších pasážích Topolánek popisuje například svého někdejšího spolupracovníka Marka Dalíka či bývalého premiéra a lídra ČSSD Jiřího Paroubka. „Nikoho tak schopého a přitom tak komplikovaného jsem od té doby nepotkal. Všechny útoky na mě byly vedeny přes něj, takže si mé úspěchy vlastně vždycky odskákal”, napsal o Dalíkovi.

Paroubka glosoval slovy: „Škoda, že jinak tak chytrý člověk neuměl unést prohru, utápí čas a svou aktivitu ve válčení starých válek a nevšiml si, že jeho čas již vypršel a on do historie vstoupí jako člověk, který nikdy nevyhrál žádné volby a shodil vládu během předsednictví,“

Zmínil se i o současném lídrovi ODS Petru Fialovi. Ten měl podle Topolánka jistou malou šanci, jak si vykolíkovat prostor, a tu hned v úvodu prokoučoval. „Jeho formální znovuzvolení mu dává šanci novou a docela mu přeji, aby ji nezpackal tak, jako tu první.”

Výběr článků

Načítám