Hlavní obsah

Komunisti si o víkendu zvolí vedení. Filipa nečeká jednoduchý souboj

Právo, Novinky, zpe, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dosavadní předseda komunistů Vojtěch Filip bude o víkendu muset bojovat o setrvání v čele partaje. Někteří straníci totiž vedení KSČM vyčítají, že je zpohodlnělé, a přáli by si obrat k radikálnějšímu stylu. Největším konkurentem je pro dosavadního šéfa KSČM Josef Skála.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Komunisti si budou v pražském Top hotelu vedení volit po čtyřech letech. Filip, který je předsedou jedenáct let, má dva protikandidáty. Už teď je jasné, že volba bude tak trochu drama.

Někteří vnitrostraničtí kritici by si totiž přáli, aby se způsob fungování strany změnil. Představovali by si, aby KSČM přitvrdila a zamířila více doleva.

Jedním z protikandidátů je pražský zastupitel Ivan Hrůza. Větším konkurentem je pro Filipa ale bývalý místopředseda Ústředního výboru strany Josef Skála. Právě ten pro některé představuje radikálnější levicovou politiku.

Personálie budou nepochybně nejcitlivějším místem na sjezdu, to je bez debaty
Jiří Dolejš, místopředseda KSČM

„Personálie budou nepochybně nejcitlivějším místem na sjezdu, to je bez debaty,“ potvrdil už dříve Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš. V rozhovoru pro Právo řekl, že se ve straně ozývá volání po tom, aby se efektivněji a intenzivněji využíval potenciál strany.

Dodal, že dříve nebo později musí ke změně na nejvyšším postu dojít. „Je jen otázkou, zda to bude teď, nebo na příštím sjezdu,“ komentoval.

Foto: archív KSČM

Místopředseda ústředního výboru KSČM pro ideologii, propagandu a mediální činnost Josef Skála.

Politolog Lukáš Jelínek Novinkám potvrdil, že preference komunistů by mohly vzrůst, pokud by Filipa vystřídal někdo výraznější. „KSČM získává stabilně 15 procent a nedělá nic pro to, aby jejich preference rostly. Komunistické politiky je málo vidět, nejdou do žádných soubojů,” míní Jelínek. Šance Skály podle něj nejsou zanedbatelné

Na dotaz Novinek, co Filip na kritiku říká, šéf KSČM odpověděl: „Je vidět, že mám za sebou dost práce, když je mě za co kritizovat. Šanci mají vždy jen ti, kteří na něco kandidují. Rozhodne se v tajné volbě.”

Návrhů na místopředsedy je třináct

Obhajovat svůj post bude i první místopředseda Petr Šimůnek. Jeho protikandidáty jsou europoslanec Jaromír Kohlíček a jihočeský zastupitel Petr Braný.

Na funkce dvou místopředsedů je třináct návrhů. Na volbu ale možná dojde až v pozdních nočních hodinách.

Předsedové KSČM od roku 1990
Jiří Machalíkbřezen až říjen 1990
Jiří Svobodaříjen 1990 až červen 1993
Miroslav Grebeníčekčerven 1993 až říjen 2005
Vojtěch Filipod října 2005

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Vojtěch Filip ve volebním středisku KSČM sledoval 26. října výsledky sněmovních voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KSČM Jiří Dolejš

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

RSDr. Petr Braný

Reklama

Výběr článků

Načítám