Hlavní obsah

V kauze Opencard byl porušen zákon, potvrdil Nejvyšší správní soud

– Brno
Právo, pko

V kauze Opencard došlo k porušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek, potvrdil ve čtvrtek Nejvyšší správní soud (NSS). Ten současně nařídil, aby se pokutou pro pražský dopravní podnik znovu zabýval Krajský soud v Brně, který částečně zrušil pravomocné rozhodnutí antimonopolního úřadu, podle něhož měl podnik zaplatit půlmiliónovou pokutu. Dalších 600 tisíc korun měl zaplatit pražský magistrát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Zadavatel nemůže pro zadání veřejné zakázky využít institutu jednacího řízení bez uveřejnění s odůvodněním, že veřejná zakázka může být splněna pouze určitým dodavatelem, pokud svým jednáním vytvoří podmínky pro to, aby veřejnou zakázku mohl splnit pouze tento určitý dodavatel,“ konstatoval senát v čele s Marií Žiškovou.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Praha i dopravní podnik chybovaly v letech 2007 až 2009 při uzavírání smluv s firmou Haguess, která zajišťovala správu Opencard. Výsledkem byl exkluzivní stav, kdy software k čipovým kartám nemohl rozšířit nikdo jiný, než kdo jej vytvořil.

Soud také odmítl argumentaci pražského magistrátu, podle níž při zadávání původní zakázky nemohlo město rozumně očekávat další vývoj projektu a s tím související nutnost dalších zakázek.

Obvinění čelí radní i primátoři

„Z dokumentů je patrné, že představa hlavního města byla již při zadávání původní zakázky poměrně konkrétní. Hlavní město Praha tak od roku 2005 prokazatelně pracovalo na vytváření projektu Opencard, jehož rozměr a nutnost rozvoje mohlo již tehdy předvídat,“ dodali soudci.

Za Opencard byl už odsouzen na 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček. Tresty dostali i bývalí manažeři dopravního podniku. Obžalobě kvůli Opencard čelí deset bývalých radních Prahy včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09).

Reklama

Související témata:

Související články

Na Lítačku reagují Pražané kladně

Praha v úterý začala vydávat novou kartu MHD nazvanou Lítačka, která má nahradit problematickou Opencard. Určeno k tomu bylo jedenáct přepážek v sídle...

Výběr článků

Načítám