Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán a letec RAF Jaroslav Hofrichter

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zemřel bývalý letec RAF Jaroslav Hofrichter, bylo mu 95 let. Novinkám to potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Hofrichter bojoval za druhé světové války jako palubní střelec bombardéru.

Foto: Jan Šída, Právo

Válečný veterán Jaroslav Hofrichter na snímku z roku 2014

Článek

Hofrichter zemřel v pondělí navečer, sdělila mluvčí. Potvrdil to i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Ve věku 95 let zemřel včera v ÚVN v Praze plukovník Jaroslav Hofrichter, veterán 311. bombardovací perutě RAF. Čest jeho památce!” uvedl ministr na Twitteru.

Bývalý letec se narodil v roce 1920 v Plzni. V osmnácti letech se přihlásil do akce Tisíc pilotů republice, která měla vycvičit zálohu pro československé vojenské letectvo.

Nakonec v roce 1940 odešel do zahraničí. Přes Maďarsko, Jugoslávii, britskou Palestinu a JAR se dostal do Velké Británie. Zde se přihlásil k RAF. Za druhé světové války sloužil jako střelec a palubní inženýr u 311. bombardovací perutě. Britská RAF měla čtyři výhradně československé perutě.

Po válce nastoupil Hofrichter k dopravnímu letectvu. V roce 1949 byl ale propuštěn. Poté pracoval v pražské Tesle.

Upřímnou soustrast vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „S velkou lítostí jsem dnes přijal zprávu o úmrtí plukovníka Jaroslava Hofrichtera, který se dožil krásného věku 95 let. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho blízkým,” uvedl předseda vlády. Dodal, že o odvaze Hofrichtera svědčí i to, že je nositelem tří válečných křížů a medaile za chrabrost.

Reklama

Výběr článků

Načítám