Hlavní obsah

Jedenáct dopravních staveb by nemuselo čekat na nový posudek EIA

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Jedenáct klíčových dopravních staveb by mohlo být postaveno bez nových posudků o vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu uvedl, že vláda by měla schválit speciální novelu zákona, která by umožnila, aby pro stavby stačilo pouze ověřovací stanovisko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

„Cílem bude, abychom stanovili takový zákonný režim, aby 11 dopravních staveb nemuselo procházet novým procesem, ale stačilo by pouze ověřovací stanovisko. Jedná se o 11 klíčových dopravních staveb, které jsou v pokročilém stadiu výstavby,“ uvedl ministerský předseda.

Mezi těmito stavbami by měly být například obchvat Českých Budějovic, úsek Pražského okruhu D1 - Běchovice a také pokračování královéhradecké dálnice D11 nebo obchvat Frýdku Místku. Na železnici se pak jedná o trať Sudoměřice - Votice, uvedlo ministerstvo dopravy.

Sobotka chce, aby Sněmovna novelu schválila v prvním čtení na mimořádné schůzi. „Jde nám o to, aby se na měsíce nebo roky nezastavily stavby, které jsou připraveny,“ doplnil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Šéf resortu dopravy Dan Ťok (za ANO) dodal, že zmíněné stavby jsou v objemu asi 50 miliard korun.

Ve čtvrtek bude mimořádná schůze

Kvůli průšvihu s dopravními stavbami už svolala pravicová opozice mimořádnou schůzi dolní komory. Konat se bude ve čtvrtek. [celá zpráva]

Celý problém spočívá v tom, že 98 dopravních staveb má posudek o vlivu na životní prostředí podle starého zákona z roku 1992. Ten byl však v rámci evropské legislativy změněn a vloni začala platit nová podoba.

Pokud by se měl u každé stavby celý proces opakovat, mohlo by vzniknout až tříleté zpoždění, uvedlo ministerstvo dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám