Hlavní obsah

Konvička opsal Alternativu pro Německo, naštval Klause

Právo, Jan Martinek

Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička zakládá po roztržce s Úsvitem politický subjekt, aby mohl kandidovat nejpozději ve sněmovních volbách 2017. Nová strana by se podle médií mohla jmenovat Alternativa pro Česko. Už v sobotu se objevila webová stránka s tímto názvem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička

Článek

Konvička se inspiroval opoziční stranou Alternativa pro Německo (AfD), která bodovala už i v zemských volbách zejména kritikou migrace. Konvička chce právě s AfD úzce spolupracovat. Naštval ale bývalého prezidenta Václava Klause, který je s německou stranou spřízněný.

Klaus se označuje za „fanouška AfD“, vystupoval na jejích volebních mítincích a minulý týden řečnil na jejím sněmu. A Konvičkova iniciativa se mu vůbec nelíbí. „Toto bych v žádném případě nepodpořil. A byla by strašná škoda, kdyby to pan Konvička udělal,“ napsal Právu exprezident.

„Už jsme přišli o název Svobodní, když to chybně udělal pan Mach, a teď hrozí, že další nadějný název ukradne pan Konvička,“ doplnil Klaus. Ten před časem řekl, že šéf Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach „ukradl a zabil myšlenku Svobodných“.

Klaus v nedávném rozhovoru pro Právo popřel, že by s Konvičkou v něčem souhlasil. „Nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsem ho neposlouchal, takhle já svět nevidím,“ řekl Klaus. Ten ohledně migrační krize souzní se svým nástupcem, prezidentem Milošem Zemanem, který loni 17. listopadu na Albertově stál na jednom pódiu právě s Konvičkou, i když se později od jeho výroků, které Konvičkovi přivodily trestní stíhání, distancoval.

Po vzoru Pegidy

Blok proti islámu vznikl jako spolek z hnutí Islám v ČR nechceme, které bylo českou paralelou německého protiislámského hnutí Pegida. BPI uzavřel smlouvu o volební spolupráci s parlamentním Úsvitem, kterou Konvička s Hamplem v dubnu vypověděli. Podle nich je jen Úsvit chtěl využít k lepšímu volebnímu výsledku.

Úsvit naopak mluvil o tom, že Konvička s Hamplem chtěli ždímat jejich stranickou pokladnu. Kvůli roztržce s Úsvitem se od Konvičky odtrhla i místopředsedkyně BPI Jana Volfová (dříve ČSSD, Strana důstojného života, Suverenita), která prý také zakládá nový protiislámský subjekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám