Hlavní obsah

Strany pražské koalice mají shodu na programu. Vydírání slaví úspěch, zní z ODS

Praha
Aktualizováno

Po mnoha měsících by měla být rada hlavního města opět kompletní. Zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice tvořené lidovci, STAN a Stranou zelených se v pátek dohodli na programu. Trojkoalice totiž ustoupila od svého požadavku na zvýšení daně z nemovitostí, který odmítalo ANO. Zbývající čtyři radní by měli být zvoleni příští čtvrtek. Podle šéfky zastupitelů z ODS Alexandry Udženiji se koalice tvoří na principu vydírání.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi požadavky Trojkoalice byla kromě zvýšení daně z nemovitosti například budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

"Dnes jsme se domluvili na všech bodech, které byly předloženy Trojkoalicí," potvrdil Jan Wolf (KDU-ČSL).

"Pro nás je to dobrý výsledek, dlouho jsme o tom debatovali a hledali jsme konsenzus. Já to hodnotím jako dobrý výsledek," doplnila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Klinika je snad středobod problémů Prahy, na kterém stojí či padá vláda v Praze?
předsedkyně klubu pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija

Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) jde v tuto chvíli o to, najít způsob, jak by město dávalo peníze do fondu sociálního bydlení. "Bavili jsme se o tom, že se budou hledat peníze z vnitřních zdrojů magistrátu. Matěji Stropnickému nešlo o zvýšení daně, ale aby se nějak naplňoval fond, on chtěl jen zajistit udržitelné plnění fondu a aby bylo možné takové byty stavět kontinuálně. Teď jde jenom o to, najít mechanismus, jak to vyřešit," řekla Plamínková.

Pozice Stropnického není jasná

Konkrétní jména nových radních nechtěl nikdo z vyjednávačů říci. Minulý týden poslanec a vyjednávač ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že za ANO by měl v radě nově usednout zastupitel Karel Grabein Procházka. Podle informací ČTK by měla být zvolena za ČSSD zastupitelka a bývalá radní Irena Ropková a mluví se i o místostarostovi Prahy 1 Danielu Hodkovi.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a její náměstek Matěj Stropnický na místě demolice v Praze-Bubnech

Trojkoalice navrhla předsedu SZ Matěje Stropnického, což ale odmítají ANO a ČSSD. V magistrátních kuloárech se proto mluví o tom, že za Trojkoalici by mohla v radě být Petra Kolínská (SZ).

Strany se zatím nedomluvily na obsazení magistrátních výborů. Spor strany vedou především o post předsedy výboru pro dopravu.

Vydírání slavilo úspěch, naznačuje ODS

Dohodu kritizovala šéfka zastupitelského klubu a místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, podle níž byly požadavky Trojkoalice vydíráním.

„ODS považuje princip vytváření pražské koalice, kdy jsou Pražané vydíráni zvyšováním daně z nemovitosti či podporou anarchistických projektů typu Klinika, za naprosto nehorázný,” okomentovala dohodu Udženija.

„Klinika je snad středobod problémů Prahy, na kterém stojí či padá vláda v Praze?” položila si otázku a naznačila, že řešení objektu v rámci magistrátní koalice může být úlitbou pro Stropnického.

Foto: Pavel Karban, Právo

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

„Zaplatí to daňoví poplatníci. On za to dostane placený výbor pro dopravu, kde bude brát stejné peníze jako řadový radní,” dodala Udženija.

Strany by měly mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která kandidovala za TOP 09, po volbách ale ze strany i jejího klubu odešla. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Přiznání k dani z nemovitých věcí na zdaňovací období roku...

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Spojenectví ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadlo loni po říjnovém odvolání čtyř radních. Následně se objevilo několik pokusů o vznik nové koalice, které však nebyly úspěšné.

Reklama

Související témata:

Související články

Krnáčová v čele Prahy je podmínkou ANO

Setrvání Adriany Krnáčové (ANO) na postu pražské primátorky je podmínkou ANO pro jednání o koalici. Po čtvrtečním ranním jednání s ČSSD a Trojkoalicí to řekl...

Výběr článků

Načítám