Hlavní obsah

Kancelář prezidenta se odvolala v kauze Peroutka

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Prezidentská kancelář podala v pondělí odvolání proti verdiktu pražského soudu, podle kterého se musí omluvit za slova prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. V úterý to Novinkám potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Odvolání bylo podáno včera. Kancelář prezidenta republiky věří, že spor dopadne v její prospěch,“ napsal v úterý Ovčáček v SMS zprávě.

O tom, že se prezidentská kancelář musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za Zemanova slova, rozhodl začátkem března Obvodní soud pro Prahu 1. [celá zpráva]

Zeman se však omlouvat nehodlá a tvrdí, že Ferdinand Peroutka v 30. letech napsal článek Hitler je gentleman, v němž vychvaluje nacistického vůdce. Článek však dosud nebyl nalezen.

Kauza se táhne od loňského ledna. Zeman tehdy na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',” prohlásil Zeman.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Několikrát se omluvil za to, že se mu doposud článek nepodařilo nalézt.

Reklama

Výběr článků

Načítám