Hlavní obsah

ČSSD bude i propouštět, 340 miliónů Altnerovi ale platit nechce

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie bude šetřit i propouštět, aby bance splatila úvěr na 338 miliónů korun, rozhodl v sobotu Ústřední výkonný výbor strany. ČSSD musí podle rozhodnutí městského soudu zaplatit přes 337 miliónů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, který straně pomáhal na přelomu tisíciletí k znovunabytí Lidového domu. Proti rozhodnutí strana podala dovolání k Nejvyššímu soudu a požádala ho o odklad placení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Špičky ČSSD s předsedou SPD Sigmarem Gabrielem (druhý zprava): zleva Jan Hamáček, Michaela Marksová, Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka, a Lubomír Zaorálek 9. dubna v Praze na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD

Článek

„Naším cílem je, abychom postupovali v souladu se zákonem. Využijeme všechny procesní možnosti, abychom obhájili pozici sociální demokracie,“ uvedl předseda ČSSD.

Potvrdil, že v pátek podala strana dovolání. „Součástí toho dovolání je i žádost o to, aby byla odložena právní moc rozsudku, nebo byl odložen výkon rozhodnutí,“ dodal.

Dovolání obvykle nemá odkladný účinek a ČSSD by měla v nejbližších dnech Altnerovi téměř 340 miliónů korun vyplatit. Strana se obává, že když pak při dovolání u Nejvyššího soudu vyhraje, peníze jí Altner nedá zpět.

„Mohu potvrdit, že na Lidový dům prší exekuce pana Altnera. To nás překvapilo. Prší exekuce pana Altnera. Ale pokud jde o další postup, my máme právní zástupce a ten další postup budou komentovat naši právní zástupci. Budeme pokračovat v souladu se zákonem, ale využijeme všechny procesní možnosti, abychom obhájili pozice sociální demokracie,“ dodal premiér.

ČSSD propustí 22 lidí, dalším zkrátí úvazek

Ústřední výkonný výbor v sobotu schválil úsporná opatření, která předložil místopředseda soc.dem. Martin Starec. Straně by měla umožnit splácet v následujících až dvaceti letech téměř 340miliónový úvěr, který si na zaplacení částky Altnerovi vzala.

„Jsem velmi rád, že ve struktuře rozhodování jsme dospěli do finále. Návrh na vzetí úvěru i snížení provozních výdajů schválilo nejen užší vedení strany, ale i Ústřední výkonný výbor. Takže ta rozhodnutí už jsou konečná a platí a ČSSD je bude v příštích dnech, měsících a letech realizovat,“ uvedl premiér.

Kvůli úsporám se strana uchýlí i k propouštění zaměstnanců. To však nebude nijak masivní.

„Pokud jde o personální otázky, tak my se nechystáme propouštět třetinu zaměstnanců. Zůstane zachována struktura tajemníků na okresních a krajských organizacích. Asi o dvaadvacet pozic snížíme postupně během letošního roku počet našich zaměstnanců v centrále v Lidovém domě a v některých okresech budeme krátit úvazky,“ dodal premiér.

Ke krácení úvazků na poloviční strana přistoupí asi v pěti okresech, o čtvrtinu strana zkrátí úvazky tajemníkům v dalších 29 okresech.

„Snažíme se, aby v žádném směru nebylo fungování strany ohroženo,“ uvedl předseda ČSSD. Šetřit na provozu bude však prý strana na všech úrovních. „Tak, abychom v letošním roce ušetřili 50 až 55 miliónů korun,“ podotkl.

Zčásti strana sníží i výdaje na kampaň pro podzimní volby. „Pravděpodobně to nebude znamenat absolutní pokles. Počítáme s větší aktivitou kandidátů. Počítáme s tím, že kandidáti poskytnou ve svém vlastním zájmu finanční prostředky ze svých zdrojů, takže by měli dorovnat to, co jsme zkrátili,“ řekl Sobotka.

Spor mezi ČSSD a Altnerem začal v roce 1997, kdy spolu uzavřeli smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc bude právníkovi vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu.

Podle smlouvy nabíhalo penále – každý den 0,3 procenta. Nyní musí soc. dem. Altnerovi zaplatit 18,5 miliónu a smluvní pokutu, která šplhá na zhruba 317 miliónů.

Anketa

Je podle vás správné, aby ČSSD zaplatila právníkovi Altnerovi pokutu téměř 340 miliónů?
Ano, když to má ve smlouvě a nařídil to soud
63 %
Ne, je to příliš vysoká částka odporující dobrým mravům
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2440 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám