Hlavní obsah

V pražské zoo se narodilo slůně

Praha
Aktualizováno

Poprvé ve víc než osmdesátileté historii chovu slonů se v pražské zoo narodilo slůně, které bylo v zahradě i počato. Informaci potvrdil na svém twitterovém účtu ředitel zoo Miroslav Bobek.

Foto: Twitterový účet Miroslava Bobka

Narozené slůně váží 104 kilogramů.

Článek

Slůně přišlo na svět krátce po třetí hodině ráno. Je to sameček a váží 104 kilogramů. Ředitel zoo událost na Twitteru komentoval lakonicky jedním slovem. Připojil ale fotku mláděte.

„Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil. Matkou slůněte je Janita, kterou jsme spolu s Tamarou přivezli v roce 2012 ze Srí Lanky, a narodilo se v Údolí slonů, jež jsme otevírali v roce 2012,” vylíčil pak šéf zahrady na Facebooku.

Foto: Miroslav Bobek/Zoo Praha

Janitino první mládě jen chvíli poté, co se od matky poprvé napilo.

„Zatím všechno probíhá dobře,” dodal Bobek v České televizi s tím, že veterináři porod zvládli, byť hrozilo, že slonice by mohla mládě v důsledku stresu zabít.

Zpočátku totiž slonice mládě nepřijala a dokonce na něj naznačila útok. „Takové chování je u nezkušených slonic časté a přisuzuje se prožité bolesti při porodu, kterou si pak samice spojí s mládětem,“ vysvětlil kurátor Pavel Brandl.

Foto: Miroslav Bobek/Zoo Praha

Janita byla při porodu uvázaná.

Slůně po čtyřech hodinách začalo pít a i nadále je velmi aktivní.

Na porod byli připraveni 

Blížící se porod veterináři denně monitorovali podle hladiny hormonu progesteronu,  jehož hodnoty klesají těsně před porodem až na nulu. „Na středu 6. dubna navíc připadal 640., tedy střední den březosti a díky všem těmto informacím byli chovatelé na celou událost dobře připraveni,” uvedla mluvčí zoo Zuzana Karlíková.

Vůbec první sloní mládě se v Praze narodilo před třemi lety. Slonice Donna ovšem tehdy do pražské zoo přišla už ve vysokém stadiu březosti. Porodila samici Situ, která je jako mládě stále velmi hravá. Loni v srpnu ji chovatelé poprvé od jejího narození přesvědčili ke vstupu na váhu, vážila 1134 kilogramů. V dospělosti sloni indičtí dosahují hmotnosti tří až pěti tun.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Bobek

Bobek také poděkoval hlavnímu městu, které je zřizovatelem zahrady, že pomohlo vybudovat výběh Údolí slonů. Poděkoval také české diplomacii, že pomohla získat slonice ze Srí Lanky.

Reklama

Výběr článků

Načítám