Hlavní obsah

Kvůli zákazu nosit hidžáb studentka zažalovala školu

Studentka, které Střední zdravotnická škola v Praze 10 nepovolila nosit hidžáb, podala na instituci žalobu. Sdělila to dívčina právní zástupkyně Radka Korbelová Dohnalová. Kvůli zákazu ze školy v roce 2013 odešly dvě muslimské dívky. Na jejich stranu se poté postavila ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž instituce tyto studentky nepřímo diskriminovala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Žalobu vůči škole jsme podali počátkem roku. Věc je řešena u Obvodního soudu pro Prahu 10, jednání nebylo dosud nařízeno," uvedla právnička.

Muslimky nesměly chodit do školy v šátku zahalujícím vlasy a krk. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Podle ombudsmanky se dívky staly obětí nepřímé diskriminace, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství navenek. Veřejná ochránkyně práv také uvedla, že řád školy odporuje ústavnímu pořádku České republiky, školskému i antidiskriminačnímu zákonu.

Událost vyvolala diskuse o tom, nakolik lze v Česku tolerovat nošení hidžábu a případně i burky, která zakrývá celé tělo a obličej. Opačný názor než Šabatová vyjádřil její zástupce Stanislav Křeček. Prezident Miloš Zeman záležitost glosoval slovy, že to "začíná šátkem a končí burkou". Stát by podle něj neměl přiznat muslimským ženám právo zahalovat se například ve školách nebo zdravotnických zařízeních. Na otázku, zda by podobně měl stát postupovat i v případě projevů jiných náboženství, řekl, že záleží na tom, do jaké míry dané náboženství je, nebo není agresivní.

Rada střední zdravotnické školy v roce 2014 školní řád upravila. Pokrývku hlavy sice nadále nepovolila, dala však ředitelce možnost udělit výjimku z náboženských důvodů. Tehdejší ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) uvedl, že obecně proti šátkům ve školách nic nenamítá, úpravy školních řádů ale nepovažuje za nezbytné.

Anketa

Je zákaz nošení hidžábu v české škole projevem diskriminace?
Ano
3,5 %
Ne
96,2 %
Nevím
0,3 %
Celkem hlasovalo 11241 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám