Hlavní obsah

Česko dá zemím v Evropě 100 miliónů na pomoc s uprchlíky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika letos pošle evropským zemím, které zasáhla migrační krize, 100 miliónů korun. Nový program ministerstva vnitra v pondělí schválila vláda. První podíl ve výši dvacet miliónů poputuje do Řecka a Makedonie.

Foto: Reuters

V uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonských hranicích panují katastrofální podmínky.

Článek

Pomoc reaguje na závěry summitu EU z minulého týdne, kde se státy dohodly na větší podpoře pro Řecko, které má všechny uprchlíky vracet do Turecka. [celá zpráva]

„Zřízení programu je dalším z příspěvků, jimiž se ČR podílí na evropském řešení současné migrační krize v Evropě. Program rovněž umožní akutně reagovat na případné požadavky na vyjádření solidarity ze strany evropských institucí v souvislosti se situací v oblasti migrace v Evropě,“ uvedla mluvčí resortu vnitra Lucie Nováková.

O tom, jak se přerozdělí zbylých 80 miliónů, bude rozhodovat vláda na návrh ministerstva vnitra. Peníze jsou určeny především pro oblast západního Balkánu a východního a jižního Středomoří.

Česká republika má kapacity připravené, bude záležet na poptávce
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po pondělním jednání vlády také uvedl, že Česko může Řecku kromě finanční pomoci poskytnout jak úředníky, tak policisty.

„Jsme připraveni nabídnout Řecku pomoc, aby bylo možno vracet uprchlíky, kteří přijeli do Řecka a budou vraceni do Turecka. Česká republika má kapacity připravené, bude záležet na poptávce,“ řekl předseda vlády.

V pondělí zároveň odjela do Makedonie druhá skupina českých policistů. Pomáhat budou u hranic s Řeckem u města Gavgelija, kde se nachází uprchlický tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám