Hlavní obsah

Ke změnám koalice není důvod, tvrdí Sobotka

Novinky, jas

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí důvod, proč by se měla měnit vládní koalice, kterou vedle ČSSD tvoří ještě ANO a lidovci. Sobotka to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka si jako předseda nejsilnější vládní strany přeje, aby kabinet pokračoval ve stejném formátu. Odmítá proto spekulace o možné podpoře menšinové vlády bez ANO ze strany pravicové opozice.

Podle něj by pak vláda narážela na „programovou nelogičnost”. „Jaký program bychom mohli prosazovat?” položil si otázku. Stejně tak odmítl i možnost, že by ČSSD vládla pouze s ANO, které by mohlo přetáhnout na svou stranu nezařazené poslance.

„Nevidím možnost a důvod, proč bychom z trojkoalice dělali dvojkoalici," uvedl Sobotka.

Premiér věří, že koalici neohrozí ani snaha o prosazení úpravy střetu zájmů. „Musíme hledat možnosti, jak řešit střet zájmů,” uvedl premiér, podle něhož se v posledních letech politické prostředí mění a v politice se stále více angažují i lidé spojení s podnikáním. „Není to jen problém Andreje Babiše,” zdůraznil Sobotka, podle něhož by se měla věc vyřešit „jednou provždy”.

Předseda ČSSD se nebrání ani diskusi o návrhu hnutí ANO, které naznačuje, že by se omezení mělo týkat nejen ministrů, ale i dalších politiků včetně poslanců, hejtmanů či starostů.

„Dá se o tom mluvit. Doufejme, že to není jen snaha vytvořit proti návrhu širší frontu a tím dosáhnout jeho neschválení,” dodal premiér.

Čapí hnízdo měl Babiš vysvětlit již dříve

Ke kauze Čapího hnízda, o níž budou ve středu mimořádně jednat poslanci, Sobotka uvedl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) měl celou záležitost ohledně vlastnictví farmy vysvětlit již dříve.

Babiš slíbil, že poslancům odhalí, kdo byl vlastníkem v době, kdy farma inkasovala 50miliónovou dotaci.

„Nechci se dostat do role vyšetřovatele, nebudu po tom pátrat,” uvedl Sobotka na dotaz, zda mu Babiš vlastníka prozradil.

Od mimořádné schůze si proto mnoho neslibuje. „Očekávání nejsou vysoká, není to věc, kterou by vyřešila schůze Sněmovny,” uvedl Sobotka a znovu připomněl, že případ prošetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Reklama

Výběr článků

Načítám