Hlavní obsah

Vládní stabilitě dění kolem Čapího hnízda nesvědčí, připouští Stropnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda hnutí ANO a ministr obrany Martin Stropnický v sobotu připustil, že dění kolem kauzy Čapí hnízdo, která je spojena s šéfem ANO a ministrem financí Andrejem Babišem, nepřispívá stabilitě vlády. Zároveň však dodal, že jde o zjevně účelové dění. Udělení dotace na stavbu farmy prošetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) a poslanci se kvůli kauze ve středu sejdou na mimořádné schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Stropnický a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

"Stabilita není prázdné slovo, ale je to i hodnota, která se projevuje v klidnějším ekonomickém prostředí a prostředí pro podnikatele a nezdá se mi úplně racionální teď řešit nějakou záležitost, která se třeba jmenuje Čapí hnízdo," řekl v sobotu Stropnický, který v Lánech jednal s expertním týmem prezidenta Miloše Zemana o otázkách svého resortu. [celá zpráva]

Podle ministra všichni v době sestavování vlády věděli, jak se sestavuje a s kým se sestavuje. "Do případu nevidím, ale z politického hlediska je to, jako kdybyste si vzali blondýnu a po pěti letech jí začali vyčítat, že je bruneta," uvedl Stropnický.

Babiš se nechá grilovat

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek řekl, že případ poškozuje vládní koalici a vládě to neprospívá. "Domníváme se, že hnutí ANO by mělo tuto věc urychleně řešit a vysvětlit tuto věc české veřejnosti," uvedl. [celá zpráva]

Kvůli kauze se ve středu uskuteční mimořádná schůze Sněmovny. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že na ní zveřejní majitele Farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace. [celá zpráva]

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky tomu společnost dosáhla na evropskou dotaci přes 50 miliónů korun, kterou by firma z rozsáhlé skupiny Agrofert dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod, a svolali proto mimořádnou schůzi.

Časová osa kauzy Čapí hnízdo
Prosinec 2007 – Firma ZZN AGRO Pelhřimov spadající pod Agrofert se mění ze s. r. o. na akciovku s akciemi na majitele. Tehdy ještě byl jediným akcionářem Agrofert prostřednictvím firmy ZZN Pelhřimov.
Únor 2008 – ZZN AGRO Pelhřimov se přejmenovává na Farma Čapí hnízdo a její akcie jsou od té chvíle anonymní. Majitel tak není znám a jediným vodítkem k odhalení jeho identity je Babišovo mlhavé vyjádření z roku 2013 „nějací advokáti" a naposledy výrok z nedělní Partie na Primě, že do farmy vstoupil ”investor, který si nepřál být jmenován, což bylo akceptováno". Agrofert s farmou podepsal smlouvu o spolupráci. Ve statutárních orgánech seděli lidé s Agrofertem spojení, firma dokonce sídlila v jeho budově.
Srpen 2008 – Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 miliónů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo, což by nebylo možné, pokud by majitelem byl Agrofert.
Červen 2010 – Farma Čapí hnízdo byla dokončena a otevřena. Už v té době byla v médiích běžně spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal.
Září 2010 – Udělením dotace pro Farmu Čapí hnízdo se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma při žádosti o dotaci brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nikdy nezískala.
Duben 2013 – „Nejlepší místo k životu je moje farma," píše Babiš na Twitteru.
Říjen 2013 – „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří," říká Babiš Respektu.
Listopad 2013 – Agrofert přebírá „ztrátovou a předluženou farmu" Čapí hnízdo. Přesně pět let po udělení dotace, přičemž právě pět let je lhůta, po kterou podle dotačních pravidel musí projekt provozovat příjemce dotace.
Červen 2014 – Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Podle obchodního rejstříku se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám