Hlavní obsah

Premiér strká v kauze Čapí hnízdo hlavu do písku, říká Fiala a chce mimořádnou schůzi Sněmovny

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté chtějí spolu s TOP 09 svolat mimořádnou schůzi dolní parlamentní komory kvůli kauze Čapí hnízdo. V pátek to řekl šéf ODS Petr Fiala. Vláda podle něj musí k celé věci zaujmout nějaký postoj. Šéf ANO Andrej Babiš označil celou kauzu za vykonstruovanou a mající jediný cíl - odstranit jej z politiky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Farma Čapí hnízdo

Článek

„Budeme se snažit vyvolat mimořádnou schůzi. Není možné, aby se premiér a vláda k tomuto problému nepostavili,“ řekl Fiala.

„Kauza Čapí hnízdo vykazuje všechny znaky dotačního podvodu a je z ní podezřelý člověk, který je za Českou republiku garantem transparentního čerpání dotací. Je to mimořádný reputační problém pro vládu doma i v zahraničí. Vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně a ta by se tomu měla věnovat,” sdělil Novinkám šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Sobotka chce počkat na výsledky šetření

Fiala dodal, že Babiš se zamotává do nepravd. „Je podezřelý z dotačního podvodu. Je zjevné, že tu nějaký problém je, a pan premiér strká hlavu do písku a mlčí. Vždyť je to nejvážnější problém vlády,“ uvedl Fiala. Dodal, že stále čeká, kdy se k věci předseda vlády nějak postaví.

Celá kampaň je uměle vykonstruovaná mými odpůrci, kteří mě chtějí odstranit z politiky
předseda ANO Andrej Babiš

Babiš zopakoval, že pravicová opozice nemá jiný program, než Antibabiš. „Proč opozici zajímá osm let stará dotace až teď? Znovu opakuji, že já osobně ani žádná firma ze skupiny Agrofert jsme nevlastnili při podání žádosti o dotaci v roce 2008 firmu Farma Čapí hnízdo. Z toho logicky vyplývá, že jsem já ani skupina Agrofert nemohli zneužít dotaci z Evropské unie,” uvedl ministr.

Zopakoval, že dotace byla opakovaně kontrolována a to i ministerstvem financí v době, kdy jej vedl Kalousek. „Nikdy nebyla těmito kontrolami zpochybněna oprávněnost čerpání dotace. Tak co chce opozice řešit? Chtějí snad kontrolovat sami sebe?” položil si Babiš otázku.

„Celá kampaň je uměle vykonstruovaná mými odpůrci, kteří mě chtějí odstranit z politiky,” uzavřel ministr.

Co presumpce viny, ptá se Fiala

Premiér Sobotka už před několika dny Právu řekl, že chce počkat, až věc prošetří policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům.

„Byl to premiér Sobotka, kdo říkal, jak se u politiků musí uplatňovat presumce viny. Tady máme ministra financí, který je podezřelý pro dotační podvod...” dodal Fiala.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek prohlásil, že je otázka, jestli bude schválen program mimořádné schůze. „V tuto chvíli nevím, jak se k tomu jako hnutí ANO postavíme. Určitě proběhne nějaká diskuze v rámci klubu a zaujmeme nějaké stanovisko,” komentoval Faltýnek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám