Hlavní obsah

Poslanec TOP 09 Karel Tureček utíká k Babišovi

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Poslanec TOP 09, místopředseda sněmovního zemědělského výboru Karel Tureček se podle informací Práva chystá přeběhnout k hnutí ANO Andreje Babiše. Turečkovo rozhodnutí tak poprvé v tomto volebním období přepíše, byť bezvýznamně, poměr sil mezi koalicí a opozicí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Tureček

Článek

Koalice soc. dem., ANO a lidovců má totiž i tak dostatečnou převahu 111 poslanců. Přestoupit k ANO by měl Tureček do konce března, prozatím jen jako člen klubu, nikoli hnutí. Voliči TOP 09 mohou považovat jeho krok za podraz.

„Počkejte si, ono se to nějak rozuzlí,“ nechtěl být konkrétní na přímý dotaz Práva Tureček. Připustil nicméně, že se v klubu TOP 09 po odchodu ze strany loni v červenci necítí příliš komfortně a že by možná kolegům vyhovovalo, kdyby odešel.

„Pod novým vedením se stává TOP 09 stále více klonem ODS. Středové názory v tomhle pojetí lítého opozičního boje nemám možnost uplatnit,“ popsal svůj názor poslanec a dodal: „Hlasuji podle svého svědomí, jak mi velí mandát, ale v klubu TOP 09 pro to shledávám stále méně pochopení, tam se stále více ctí disciplína.“

K odchodu z 26členného klubu TOP 09 se poslanec chystá nejspíš už tento v pátek, před návštěvou prezidenta republiky ve Sněmovně, kde má Miloš Zeman vystoupit k zákonu o celostátním referendu. Kvůli napjatým vztahům mezi prezidentem a Kalouskovými poslanci se klub TOP 09 chystá prezidentovo vystoupení bojkotovat odchodem ze sálu.

Pod novým vedením se stává TOP 09 stále více klonem ODS.
Karel Tureček, poslanec

„Já s tímto zákonem nemám problém,“ uvedl Tureček Právu s tím, že si chce názor prezidenta vyslechnout. Odchod Turečka z klubu by uvítal předseda strany Miroslav Kalousek. „Tím by se jen legalizoval dlouhodobý stav,“ řekl Právu. „Jaké má motivy, aby se rozešel se stranou, o tom mohu jen spekulovat, zeptejte se jeho. Určitě bude říkat něco o idejích,“ poznamenal.

Tureček opakovaně hlasoval proti svému klubu, v některých případech s koalicí. Jako jediný z poslanců TOP 09 například odmítl odejít ze sálu při hlasování o elektronické evidenci tržeb a zdržel se hlasování.

Zůstane mu funkce?

Hlasoval také proti zákonu kolegy Martina Plíška proti přidělování státních zakázek firmám, v nichž člen vlády vlastní více než 10 procent. A veřejně kritizoval několikatýdenní obstrukce pravice kolem on-line elektronických pokladen.

Tureček rovněž odmítl připojit svůj podpis k žádosti pravice o vytvoření sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Fajád. Přechod Turečka do klubu ANO nechtěl nijak komentovat šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš. „To jsou záležitosti poslaneckého klubu, které já neřeším,“ řekl Právu.

Je otázkou, zda se poslanci ANO po přechodu Turečka budou ochotni nového kolegy zastat v jeho setrvání ve funkci sněmovního místopředsedy zemědělského výboru. Kalousek totiž Právu potvrdil, že na toto místo má podle dohod právo TOP 09. Lze tak očekávat návrh na Turečkovo odvolání z této funkce.

Anketa

Je v pořádku, když poslanec během funkčního období přestoupí k jiné straně?
Ano
7 %
Ne
93 %
Celkem hlasovalo 3634 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám