Hlavní obsah

Úsvit si Konvičku pojistil. Musí kandidovat, nebo zaplatí 60 miliónů

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský entomolog a islamobijec Martin Konvička musí v příštích dvou letech kandidovat za stranu Úsvit v krajských i sněmovních volbách, jinak zaplatí náklady za kampaň a tučnou pokutu. Vyplývá to ze smlouvy mezi Blokem proti islámu (BPI) a stranou Úsvit. Ta se zavazuje do voleb investovat 60 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

Ve smlouvě ovšem stojí, že pokud by BPI vypověděl s Úsvitem smlouvu, musí navíc zaplatit pokutu půl miliónu korun: Konvička a Jana Volfová, členka vedení BPI, každý po 120 tisících. Blok proti islámu má také zakázanou spolupráci s jiným politickým subjektem.

Smlouvu zveřejnil na svém blogu Lukáš Lhoťan, který je známým Konvičkovým kritikem. Pravost dokumentu nikdo z dotčených nepopřel.

„Sbíráním po drobných získávalo IVČRN (Islám v ČR nechceme) za půl roku tolik, kolik stojí ‚diskuse s občany‘ za jediný týden. Rizika té ‚strašné smlouvy‘, včetně pokut, neseme já a Volfová. Nejsme Babiš, abychom měli na kampaň miliardy ze svého,“ vysvětlil Konvička na Facebooku, proč smlouvu s kolegyní Volfovou podepsal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit na tiskové konferenci

Na dotaz Práva se lídr BPI odmítl vyjádřit. Možná i proto, že smlouva mimo jiné nutí účastníky k mlčenlivosti, za její porušení hrozí padesát tisíc korun. Kritiku fanoušků pak odmítl slovy: „Pošlete nám na účet 61 000 000, a já tu smlouvu vypovím. Vy zatím volte nějakou stranu, která dělá kampaň bez peněz.“

Kromě toho, že smlouva nutí Konvičku a Volfovou uhradit Úsvitu náklady na kampaň v případě, že se stranou ukončí před volbami spolupráci, nabádá také členy Bloku proti islámu, aby se vyvarovali všech vyjádření, která by byla v rozporu s právním řádem ČR.

Konvička už za pár takových stojí před soudem – je obžalován z podněcování k nenávisti za svá slova, že by muslimy namlel na masokostní moučku.

Ta smlouva je politický cár papíru, který kdyby někdo chtěl, může úspěšně napadnout
Advokátka Klára Samková

Úsvit vynaložením nákladů na kampaň Bloku proti islámu netratí – podle dokumentu si je může strhnout ze státních příspěvků získaných po volbách za mandáty členů BPI.

Že je smlouva poměrně přísná, přiznal na Facebooku i další člen BPI, sociolog Petr Hampl. „Rozdělení peněz je druhotné. Asi jsme se měli o peníze víc hádat, ale peníze po volbách – to pro nás fakt není priorita. Nejsme v politice, abychom si vydělali,“ uvedl.

Samková: Smlouva je napadnutelná

Zrušit kandidaturu může Konvička pouze ze zvlášť závažných zdravotních důvodů, uvádí smlouva. Překazit by mu ji však mohlo například i odnětí svobody až na dva roky, které mu za šíření nenávisti hrozí.

Se zněním smlouvy nesouhlasí advokátka Klára Samková, která prý dokument po jeho podepsání posuzovala.

„Ta smlouva je politický cár papíru, který kdyby někdo chtěl, může úspěšně napadnout. Pro Blok proti islámu je brutálně nevýhodná,“ řekla Právu Samková.

Ta měla původně Konvičku hájit u soudu, už s ním však nespolupracuje.

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský se odmítl vyjádřit. Tajemník Jan Zilvar, který ještě minulý týden tvrdil, že na kampaň strana vynaloží jen deset miliónů korun, Právu napsal: „Ve smlouvě se mluví o dvouleté spolupráci. Jedeme permanentní roadshow, vydáváme noviny.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Smlouvu považuje za nutnou i šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Po zkušenostech s panem Okamurou, po ukončování jeho podezřelých smluv a smluv, které jsou předmětem trestního řízení, nechceme vstupovat do nějaké spolupráce tak, abychom dopadli blbě. Je logické, že chceme smluvně minimalizovat rizika, pokud by partner odstoupil a nechal dluhy,“ řekl Právu.

S loajalitou svých členů má Úsvit potíže od doby, co s tehdejším lídrem Tomiem Okamurou vstoupil do Sněmovny. Kvůli sporům o hospodaření strany vystoupil Okamura a poslanec Radim Fiala z Úsvitu v květnu loňského roku.

V uplynulých týdnech Úsvit opustili i poslanci Petr Adam a Karel Fiedler. Zatímco Adamovi se nelíbilo, že Úsvit spolupracuje s Konvičkou, Fiedler zase odešel kvůli údajnému vlivu bývalého šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. [celá zpráva]

Bártovy způsoby

A právě ten se mimochodem proslavil mimo jiné i tím, jak si smluvně jistil své někdejší poslance. Za porušení poslušnosti ke stranickým orgánům po nich chtěl pokutu sedm miliónů korun.

Spolupráci s Bártou potvrdil minulý týden Právu i Konvička, když prohlásil, že se s ním baví „o literatuře 19. století a vzorech kravat“.

Za celé volební období Úsvit od státu na příspěvcích vyinkasuje 122 miliónů korun. Celkem má strana asi 267 členů. Ve Sněmovně se k němu hlásí osm poslanců z původních 14 zvolených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám