Hlavní obsah

Lékařská komora chce pravidelné zvyšování platů i plateb za státní pojištěnce

Novinky, jas
Aktualizováno

Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby stát pravidelně valorizoval platby za státní pojištěnce a zvyšoval platy lékařů i dalších zdravotnických pracovníků. Každoroční růst platů by měl podle šéfa ČLK Milana Kubka být minimálně 10 procent. Sjednotit by se měly rovněž mzdy ve státních a soukromých nemocnicích, kde jsou nyní platy nižší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Článek

Podle Kubka hrozí rozpad zdravotnictví a komora se proto obrací na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zasáhl. Programové prohlášení vlády není podle ČLK plněno a komora není spokojena s prací ministerstva. Vláda by prý měla připravit plán, který by zabránil dalšímu exodu lékařů.

„Naše zdravotnictví je katastrofálně podfinancováno,” tvrdí Kubek, podle něhož s nedostatkem peněz souvisí nedostatek pracovníků. Čtvrtina lékařů je momentálně již v důchodovém věku.

Vedle pravidelné valorizace za státní pojištěnce prosazuje ČLK rovněž zdravotní daň na tabák a alkohol. Pacienti by si měli mít možnost vybrat si lékaře a péči. Za stejné výkony by se mělo podle ČLK platit ve všech případech stejně. Změnit by se mělo i vzdělávání lékařů.

Němeček s valorizací plateb počítá

Němeček v reakci uvedl, že novelu zajišťující valorizaci příspěvků za státní pojištěnce již resort připravuje. Růst by měla v závislosti na HDP. Do zdravotnictví by tak mohly každoročně připlout až tři miliardy korun. Ve hře je i jednorázová valorizace.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Stát platí odvody za děti, důchodce či nezaměstnané. Měsíčně jde o 870 korun.

Chybí až 1000 lékařů

Člen Etické komise ČLK Jiří Wicherek konstatoval, že podle jeho průzkumu poptávají momentálně nemocnice v regionech s výjimkou Prahy kolem 826 lékařů. V hlavním městě jde podle něj o dalších zhruba 100 až 150 lékařů.

V případě sester je podle něj situace „mnohem katastrofálnější” a v některých případech musejí nemocnice kvůli nedostatku personálu omezovat provoz na některých odděleních.

V ČLK se prý objevují hlasy, které se přimlouvají za protest formou „dodržování zákonů a vyhlášek”, které jsou nyní obcházeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám