Hlavní obsah

ČR nestihne z Německa odvézt naftu včas, koleje jsou rozbité

Aktualizováno

Česká republika nestihne v určeném termínu odvézt své uložené rezervy nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu. Koleje v areálu jsou totiž ve velmi špatném stavu, jak zjistili zástupci státu na obhlídce areálu. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Insolvenční správce firmy Mirko Mollen povolil odvoz nafty v polovině února, ne však proto, že by uznal, že je česká, ale proto, že potřeboval uvolnit sklad, který chce jinak využít. Stále si nechal možnost si naftu soudně nárokovat. Termín dal do konce dubna, tedy něco málo přes dva měsíce, ač předtím sám konstatoval, že odvoz by zabral půl roku až osm měsíců.

Teď se podle ČT ukázalo, že železniční vlečka, která do skladu vede, je rozbitá tak, že po ní vlaky vůbec nemohou jezdit. Jde asi o dva kilometry tratě. Vlečku bude potřeba opravit.

Česko má v Bavorsku uskladněno desítky miliónů litrů nafty za zhruba miliardu korun. Zásoba by v případě nouze pokryla potřeby ČR na dva dny.

V úvahu přichází ještě doprava v cisternách po silnici, ovšem není jasné, jestli fungují zařízení k vyskladnění autocisteren, která ve skladu jsou. Nikdy totiž nebyla v provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám