Hlavní obsah

Politici odsoudili Zemana v kauze Peroutka. Normální chlap by se omluvil, míní Kalousek

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Politici se obuli do prezidenta Miloše Zemana kvůli kauze Peroutka. Zeman se měl podle předsedy ODS Petra Fialy a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska omluvit už dávno. Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu rozhodl, že Kancelář prezidenta republiky (KPR) se musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za výroky hlavy státu na novinářovu adresu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová před začátkem jednání soudu

Článek

„Kdyby byl pan prezident normální chlap a dokázal už před rokem říct jednoduchou větu: promiňte, spletl jsem se, tak tady ta umělá aféra vůbec nemusela být. Normální chlap to umí říct,“ komentoval pro Novinky Kalousek.

Kalouskovo vyjádření nenechal bez reakce hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který šéfa TOP 09 označil za velekněze antizemanovské sekty.

Šéf ODS Fiala uvedl, že je absurdní, že prezident nechal celou věc zajít takto daleko. „Mohl se už dávno omluvit a k soudu vůbec nemuselo dojít. Jeho trvání na něčem, co neexistuje, je trapné. Soud mu dnes připomenul, co si vůbec neuvědomuje: že si nemůže říkat, co chce,“ uvedl.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nechtěl na verdikt soudu reagovat. „Rozhodnutí soudu mi nepřísluší komentovat,” napsal v SMS zprávě. Podobně reagoval i šéf KSČM Vojtěch Filip. „Pokud vím, tak jde o nepravomocný rozsudek, a nemám zájem jakkoliv ovlivňovat svým názorem probíhající soudní řízení,” sdělil Novinkám.

„Soud rozhodl to, co už je soudnému člověku jasné dlouho. Každý se občas mýlíme, ale umět říct omlouvám se, spletl jsem se, je hodno nejen prezidenta,” řekl Novinkám zastupující předseda Starostů Petr Gazdík.

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka okomentoval první Ovčáčkovo vyjádření k rozsudku. Ten uvedl, že Hrad se proti verdiktu soudu odvolá a celá kauza zřejmě skončí u Ústavního soudu.

„Reakce mluvčího Ovčáčka na rozsudek soudu mi přijde jako reakce malého kluka, který za žádnou cenu neumí přiznat, že udělal chybu. Škoda,“ napsal si na Twitter.

Urputné odmítání omluvit se a rozhodnutí odvolat se je jasným důkazem poruchy paměti, tedy i demence
vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský

Vydavatel Přítomnosti: Článek není, nebyl a nebude

Vydavatel Přítomnosti  Martin Jan Stránský rozsudek uvítal. „Článek v Přítomnosti, v němž podle Zemana Peroutka řekl, že 'Hitler je gentleman' prostě nikdy neexistoval, neexistuje, a existovat nebude,” uvedl v prohlášení.

Jako neurolog dodal, že prezidentovo „urputné odmítání omluvit se a rozhodnutí odvolat se proti rozsudku je jasným důkazem poruchy paměti, tedy i demence, která je podpořena jeho narcistickým sklonem”.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Fiala

Kauza začala vloni v lednu. Zeman tehdy na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky',” prohlásil Zeman. Existenci článku se mu však doposud nepodařilo doložit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám