Hlavní obsah

Hlasování o Pekingu rozděluje pražskou ODS

Právo, Jan Martinek
Praha

Hlasování pražských zastupitelů o sesterské smlouvě Prahy s Pekingem rozštěpilo i pražskou ODS. Ta měla volné hlasování a tři ze zastupitelů (předseda pražské ODS Filip Humplík, exprimátor Bohuslav Svoboda a starosta Vinoře František Švarc) byli proti. Pět ostatních zastupitelů, v čele s první místopředsedkyní ODS Alexandrou Udženijou pro smlouvu ruku zvedlo, společně se zastupiteli ANO, ČSSD a KSČM. A znesvářené reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

Článek

„Nechápu to, řada lidí není nadšená z toho, jak naši zastupitelé hlasovali. Očekávala bych, že se zdrží,“ řekla v pátek Právu starostka Prahy 2 a poslankyně ODS Jana Černochová.

„Konflikt v tom žádný není, ale budeme se o tom asi chtít na různých úrovních ODS bavit. Je zbytečné, že se do toho ODS nechala vmanévrovat, nejsme přece v žádné koalici,“ uvedla Černochová. Ta hlasování svých stranických kolegů zkritizovala už dříve na Facebooku.

„Být zastupitelkou hlavního města Prahy, odmítla bych i dnešní usnesení o navázání ‚partnerství‘ s Pekingem. Přiznám se, že jsem z dnešního hlasování části kolegů z ODS byla dopoledne hodně rozladěná a jsem i teď,“ napsala na svůj profil Černochová. Členkou buňky v Praze 2 je i Udženija.

Foto: Pavel Karban, Právo

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Podle první místopředsedkyně ODS to ale neznamená, že by se kvůli Pekingu ve straně pohádali. „S Janou Černochovou jsme o tom mluvily. Já tu smlouvu považuji za dobrou, ona ne, každý má jiný názor. Já se na to dívám z ekonomické stránky, co to Praze přinese. Když to má Londýn a další města, proč bychom to nemohli mít my?“ řekla Právu Udženija. Ta už dříve na svém blogu obvinila TOP 09, že uměle a záměrně vyvolala z tématu hysterii.

Objevily se navíc spekulace, že právě Udženija hlasovala společně s ANO, protože v klubu zastupitelů prosazuje s babišovci dohodu na budoucí koalici. To ale Udženija odmítla. „Je to nesmysl, který šíří TOP 09. Koalice s ANO se mi zdá jako nejméně pravděpodobná varianta, pro nás to určitě není nejlepší řešení,“ řekla Právu Udženija, která ale připustila, že na toto téma existují v pražské ODS debaty.

„Také jsem z toho, jako přítel Tchai-wanu, nebyl nadšen. Na druhé straně kauza, která se kolem toho strhla, neodpovídá závažnosti problému,“ řekl Právu pražský poslanec ODS Marek Benda. Ten to schytal od předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Marek Benda

„Při veškerém přátelství je mi k smíchu pan poslanec Marek Benda, který v parlamentu léta předstírá přátelství k Tchaj-wanu, aby pak přihlížel, jak jeho kolegové z pražské ODS hlasují pro předloženou nestoudnost,“ nechal se Kalousek slyšet. [celá zpráva]

„Já u toho nebyl, ruku za kolegy nezvedám, tam je každý sám za sebe. Pan Kalousek asi potřeboval vynadat ještě někomu jinému než pražským zastupitelům ODS,“ hájil se Benda, který je předsedou neoficiální skupiny přátel Tchai-wanu ve Sněmovně.

Šéf pražské ODS rozkol odmítá

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka téma smlouvy s Pekingem pražskou organizaci strany neštěpí. „Měli jsme volné hlasování, dlouze jsme si o tom povídali. Argumenty z jedné i druhé strany byly rozumné,“ řekl Právu Humplík.

Europoslanec Jan Zahradil, který patří rovněž do pražské ODS, na Facebooku napsal, že by smlouvu s Pekingem podpořil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám